fbpx

Učenici Poljoprivredne škole u poseti vinariji Matalj

Poljopriredna škola „Rajko Bosnić“ sa domom učenika u Bukovu ove godine je prvi put upisala učenike koji su se opredelili za jedan od dva smera koji su u sistemu dualnog obrazovanja. Reč je o smerovima vinogradar-vinar i izrađivač hemijskih proizvoda, a stručna praksa sprovodiće se u saradnji sa vinarijama Matalj i manastira Bukovo, i Кompanijom Eliksir Prahovo. Učenici prve godine koji se školuju na smerovima vinar-vinogradar ipoljoprivredni tehničar, danas su sa svojim profesorima prisustvovali času upoznavanja sa procesom obrade grožđa i proizvodnje vina u Vinariji Matalj.

„ Osetili smo potrebu u kadrovskom smislu da učestvujemo u obrazovanju novih kadrova za naš posao i struku. Ovo je uvodni čas upoznavanja učenika sa procesom prerade i procesom koji je sada aktuelan u vinariji. Septembar je mesec prerade, berbe i muljanja grožđa, tako da je ono što je jako lepo videti, na početku školske godine. Školska godina se poklapa sa berbom, deca su se upisala i onda smo mi odlučili da, na predlog direktorke, dovedemo decu na jedan pripremni čas i pokažemo im šta to ustvari znači vinarstvo, savremeno i tradicionalno vinarstvo, i kako to izgleda kod nas u Negotinu, Negotinskoj Кrajini, Vinariji Matalj.“ istakao je Nikola Mladenović, vlasnik Vinarije Matalj.

Negotinske vinarije Matalj i Manastir Bukovo inicijatori su osnivanja novog smera u okviru dualnog obrazovanja u Poljoprivrednoj školi u Bukovu sa ciljem obrazovanja učenika koji će se, imajući i vidu potencijale Negotinske Кrajine, u budućnosti baviti ovim perspektivnim zanimanjem.

“Naša škola vidi budućnost u dualnom obrazovanju zato što školujemo kadrove koji su potrebni privredi. Zahvaljujući razumevanju naših renomiranih privrednih subjekata nadamo se da ćemo zainteresovati veći broj dece i da će škola opstati kao poljoprivredna škola koja ima regionalni karakter. U dualno obrazovanje ušli smo prvi put ove godine. Upisali smo jedno odeljenje vinar- vinogradar, u saradnji sa vinarijama Matalj i manastira Bukovo. To je novi smer četvrtog stepena. Nadam se da će, u saradnji sa privrednim subjektima,a imamo i podršku lokalne samouprave, ministarstva, školske uprave, dualno obrazovanje zaživeti jer mislim da je to početak nove ere obrazovanja. Praktična nastava u odeljenjima četvrtog stepena počinje u višim razredima, u trećem i četvrtom i obavljaće se u vinarijama Matalj i Bukovo. U prvom i drugom razredu praktični i teoretski deo nastave imaće školi.“ izjavila je Snežana Đorđević, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“ Bukovo, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar