U Zaječaru priređena izložba radova Miće Popovića

U okviru  obeležavanja 2.februara- Dana pozorišta, danas je u Galeriji pozorišta-Centra za kulturu u Zaječaru priređena izložba radova jednog od najznačajnijih srpskih slikara druge polovine XX veka, Miće Popovića, iz fonda Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Na samom početku prisutnima se obratio Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, koji je istakao značaj saradnje sa Centrom za kulturu Loznice, koja traje već godinama unazad i koja je potpisivanjem Protokola o saradnji samo ojačana, potvrđena i obavezujuća da traje i ubuduće.

Direktorka Centra za kulturu Loznice, Snežana Mišković Simić, zahvalila je na dosadašnjoj saradnji, čestitala direktoru I zaposlenima u Ustanovi „Zoran Radmilović „, kao i gradu Zaječaru na osnivanju pozorišnog Muzeja kome doprinosi jubilej 77.godina postojanja profesionalnog teatra na Istoku Srbije.

Loznički Centar za kulturu ove godine obeležava 90. godina „Vukovog sabora“, koji je najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji jer su Loznica i Tršić kolevka srpskog jezika i pisma, a očuvanje jezika i pisma je očuvanje identiteta jednog naroda. S tim u vezi posebno zadovoljstvo i čast za njih kao ustanovu i predstavnike Loznice,  jeste što je danas nakon stote godine od rođenja Miće Popovića, deo njegove Stalne postavke prvi put predstavljem u našem gradu, istakla je Snežana Nešković Simić.

Marina Cvetanović, kustos u Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici je naglasila da je 1989.godine, kada je Mića Popović proglašen počasnim građaninom Loznice, grad dobio na  poklon jednu od najznačajnijih zbirki slika, grafika i crteža bračnog para Popović.“Ponosni smo što smo danas ovde u Zaječaru da predstavimo opus Miće Popovića, čija je okosnica čovek. On je uvek slikao, crtao i radio ljude sa onim likovnim posmatranjem čoveka kao pejzaža ali je dolazio i do unutrašnjeg sveta kod nas, što se da primetiti na izloženim radovima”, rekla je Marina Cvetanović.

Program obeležavanja Dana pozorišta završava se večeras u 20:00h, kada će u  foajeu Pozorišta biće predstavljena knjiga „Ginko logoreja“ glumice zaječarskog teatra Ane Bretšnajder.

Ostavite komentar