U Zaječaru obeležen Svetski dan horskog pevanja

U zaječarskom pozorištu sinoć je besplatnim koncertom obeležen Svetski dan horskog pevanja. Nastupilo je pet horova iz Zaječara i Bora. .Koncert je otvorilo Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, pod upravom Maje Milenković. Publika je uživala u njihovom izvođenju , kao i u duhovnim pesmama  „Dečjeg hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice“ i „Hora Sabornog hrama Rođenja  presvete Bogorodice“   iz Zaječara kojima rukovodi Nataša Jovanović. Veče su, brižljivo odabranim pesmama za tu priliku i sjajnim izvođenjem, upotpunili  Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu grada Bora, pod upravom Tamare Glišić i Kamerni hor „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić. Koncert je na opšte oduševljenje završen zajedničkom pesmom „Viva la musica“.

U obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru ove godine je učestvovalo više od 100 članova pomenutih horova . Otpevali su dvadesetak kompozicija domaćih i stranih autora. Na repertoaru su bile duhovne i tradicionalne pesme kao i obrade tradicionalnih i zabavnih pesama.

Da podsetimo, Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990 godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući  vrednosti  kao što su solidarnost, mir i razumevanje.

 Ovogodišnji slogan je: „Pevajmo zajedno, pevajmo zauvek, pevajmo za mir“

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru je po peti put organizovalo Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

 

 

Ostavite komentar