U zaječarskom teatru večeras je izvedena premijera predstave „GAJ GALERIJE, ARMENTARIUS ET DEUS” autora Ružice Vasić

Monodrama u pet činova govori o poslednjim danima rimskog  imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana po čijoj zamisli i nalogu je izgrađena carska palata Felix Romuliana, posvećena njegovoj majci Romuli.

Cara Galerija uverljivo tumači Fuad Tabučić, koji je i reditelj predstave. Scenograf je Mirko Stokić,  kostime izradila Gorica Ilić, a dizajn zvuka i vizuelne efekte potpisuje Dušan Purešić.

U realizaciji predstave još učestvovali:

Inspicijent/sufler: Danica Ilić

Šminka: Aleksandra Marković

Tehnika: Boban Simonović i Zlatko Golubović

Prema rečima reditelja Galerije je odrastao  sa govedima, ali vojno disiplinovan, hrabar, uz snagu sopstvene volje prešao je put od govedara do božanstva.

Posle pobede nad Persijancima, postaje Dioklecijanov zet i posinak, jedan od Cezara u sistemu Tetrarhije koji je Dioklecijan i uspostavio. Titula Avgusta je sledeća. Nakon dobrovoljnog povlačenja Dioklecijana sa vlasti, Galerije se uspinje na sam vrh rimske imperije. Gradi velelepna zdanja, isušuje močvare, pretvara ih u obradive površine, stvara mit o sebi kao bogu (Herkulov bat, Marsov sin), obračunava se sa neprijateljima carstva, sve dok ne počne da boluje od (tada) misteriozne bolesti.

Smrt njegove majke Romule je važna prekretnica – svojevrsni demant božanskog, besmrtnog porekla, udružuje se sa bolešću i dovodi Galerija u sumnju nad svim onim u šta je do tada verovao.

Nadamo se da će ova predstava zaječarskog teatra imati dug život.

Realizaciju pozorišnog komada finansijski je podržala Evropska unija preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

 

 

Ostavite komentar