U zaječarskom pozorištu je premijerno izvedena kamerna predstava „Zjapina“

U zaječarskom pozorištu  je premijerno izvedena kamerna predstava „Zjapina“ po tekstu Miloša Latinovića i Stefana Gajića, koji je i režirao komad. Izbirljiva zaječarska publika svoje oduševljenje je iskazala dugotrajnim gromkim aplauzom.

Dramski teskt „Zjapina“ inspirisan je prozom Živojina Pavlovića , „Zid smrti“ i „Vašar na svetog Aranđela“ i „Lapot“, zatim knjigom „Raslo mi je badem drvo i druge priče“ , kao i esejističkom zbirkom „O odvratnom“. Živojin Pavlović je u mladosti često boravio kod dede, u selu Vratarnici, kod Zaječara i dobar deo njegove proze, zapravo, zasnovan je na gotovo mitskom prostoru Timočke Кrajine.

„Ova noar priča prati Vuka Babića na njegovom putu iskupljenja. Naš protagonista je smrtno ranjen i nalazi se na samrtnoj postelji u bolnici gde se lakari bore za njegov život. Progonjen duhovima svojih najbližih, on će biti stavljen pred ultimativni izazov u kojem je on optuženi, sudija i porota.

Ovom pričom otvaraju se mnoga pitanja.

Da li nas prošlost prognja ili pak mi progonimo nju? Mogu li nam mir dati drugi ljudi ili ga moramo sami pronaći? Šta nam donosi suočavanje sa sopstvenim demonima? Pitamo li se tokom svog života o ispravnosti svojih postupaka ili je to pitanje obavezno rezervisano za kraj,“rekao je reditelj Stefan Gajić.

Scenograf je Marta Dogan, kostim potpisuje Nevena Reljić, scenski pokret je osmislila Krenare Nevzati. Dizajn zvuka: Dušan Purešić.

Igraju:

Branislav Mijatović – Vuk Babić mlađi,

Miloš Tanasković – Vuk Babić stariji,

Marija Mrvica Stanković – Sonja Spalajković,

Gabrijel Bećarević- Budimir Vidaković,

Fuad Tabučić – advokat Spalajković,

Ana Bretšnajder – Zora,

Jovan Veljković – NN,

Jelena Rajić – (GLAS IZ OFF-A) medicisnka sestra

U realizaciji predstave učestvovali:

Dizajn plakata: Teodora Knežević

Majstor svetla: Dragan Marković

Inspicijent/sufler: Danica Ilić

Svetlo: David Nedeljković

Ton: Stevan Đorđević

Garderoba: Gorica Ilić i Mirjana Stanojević

Šef tehhike: Željko Šoršokanović

Dekorateri: Boban Simonović i Zlatko Golubović

Organizator: Jelena Ciganović

Ostavite komentar