U Slatini održana 29. tradicionalna manifestacija „Sabor igre“

Povodom slave borskog sela Slatina, Velike Gospojine, održana je 29. tradicioanlna manifestacija „Sabor igre“.

Narodi na teritoriji grada Bora moraju da čuvaju svoju tradiciju i kulturu, jer to predstavlja bazu jednog naroda, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić na otvaranju tradicionalne manifestacije u selu Slatina.„Dokle god je ovakvih sabora, dokle god je mladih, ali i starih naših sugrađana u vlaškoj nošnji, biće kulture i tradicije koja se prenosi s kolena na koleno. Sve ovo je upravo ono što predstavlja bazu jednog naroda, a to je kultura i tradicija. Negujte kulturu i tradiiju Vlaha, kao i svih drugih naroda koji žive u Boru. Mnogo ljudi različitih naroda živi u slozi i razumevanju“, istakao je Milikić.

Ovom prilikom u takmičarskom delu programa nastupiilo je pet kulturno umetničkih društava iz Sikola, Bosilegrada, Sumrakovca, Petrovca na Mlavi i sela domaćina. A kako tradicija naćađe izabrana je i lepotica Sabora. Titulu najlepše odnela je Ekatarina Milanov, prva pratilja Jelena Gvozdić, dok je po mišljenju žirija titulu druge pratilje ponela Marija Antonijević.

Publici smo se predstavili sa našim izvornim igrama iz Sikola i jednom pesmom zdravicom i jednim kolom. Imamo dosta mladih ljudi, imamo negde oko 70 članova. Nastupamo po celoj Srbiji“, kaže Novica Jakovljević iz Sikola.

Manifestacije jesu značajne prvenstveno zbog očuvanja tradicije. Posećujemo jedni druge. Članovi mog KUD-a vole da putuju i lepo nam je da se družimo i zato održavamo sve ovo“, rekao je Žika Šutulović, KUD „Branko Olar“ Slatina.

Organizatori „Sabora igre“ u Slatini su, Kulturno umetničko društvo „Branko Olar“, Mesna zajednica Slatina i Centar za kulturu u Boru. Pokrovitelj manifestacije je Grad Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

 

Ostavite komentar