U opštini Negotin obeležen Savindan

U čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, utemeljivača i zaštitnika školstva, diplomate i državnika, svečanim činom rezanja slavskog kolača i prigodnim kulturno-umetničkim programima, obrazovno-vaspitne ustanove na teritoriji opštine Negotin , obeležile su Savindan.

Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Кragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Svečanim priredbama prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave a činu rezanja slavskog kolača i Svetosavskoj akademiji u Negotinskoj gimnaziji pored brojnih gostiju prisustvovali su i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin i mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin.

Gradska svetosavska akademija, u organizaciji Srpske crkvene opštine Negotin, uz podršku lokalne samouprave i negotinskog Doma kulture, i uz učešće preko  tri stotine učenika negotinskih osnovnih škola, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Negotinske gimnazije, Tehničke škole, mališana iz negotinskog vrtića, studenata Odeljenja Pedagoškog fakulteta, КUD „Stevan Mokranjac“ i Crkvenog hora, održana je u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

 

 

Ostavite komentar