U Negotinu održan Sajam zapošljavanja

Sajam zapošljavanja, 15. po redu, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanja- filijale u Boru i uz podršku lokalne samouprave, održan je  u holu Doma kulture. Otvaranju 15. Sajma zapošljavanja,  pored brojnih poslodavaca i naših sugrađana koji traže posao, prisustvovali su Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i Lidija Načić, v.d. direktora Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru. Predsednik Veličković  je obraćajući se prisutnima, istakao da će na ovogodišnjem sajmu biti ponuđen do sada nezabeležen broj radnih mesta.

„U odnosu na prošlu godinu, kada je 20 poslodavaca iskazalo potrebu za 120 radnika, ove godine naši sugrađani moći će da izaberu  između 16 poslodavaca kojima je potreban čak 441 radnik. Prvi put na sajmu će učešće uzeti i velike kompanije iz drugih opština, a što se naših poslodavaca tiče, ponuda poslova je u odnosu na prošlu godinu duplirana. Sajam zapošljavanja predstavlja jednu od tri mere aktivne politike  zapošljavanja, koju  lokalna samouprava  sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, i koja je važna da bi se ostvarili kontakti između poslodavaca i nezaposlenih, i povećala informisanost nezaposlenih. Mere aktivne politike zapošljavanja usmerene ka unapređenju zaposlenosti predviđene našim Lokalnim akcionim planom, sadrže i subvencije za samozapošljavanje i stručnu praksu u trajanju od šest do 12 meseci.“, poručio je Veličković otvarajući manifestaciju.

Za mere aktivne politike zapošljavanja iz opštinskog budžeta za 2023. godinu izdvojeno je 3.100.000 dinara, 2,1 miliona za subvencionisanje samozapošljavanja, po 300.000 dinara za nezaposleno lice koje će pokrenuti samostalan biznis, i milion dinara za realizovanje stručne prakse za javni sektor.

 „Sajam zapošljavanja kao aktivna mera zapošljavanja je dobro mesto susreta poslodavaca i nazaposlenih lica, gde poslodavci na jednom mestu mogu upoznati više lica koja traže zanimanje i tako pronađu posao. Кada je u pitanju Opština Negotin, ja bih pre svega iskazala zahvalnost i saradnju koju imamo iz razloga što se svake godine iz budžeta opštine izdvajaju značajna sredstva za aktivne mere zapošljavanja.“, istakla je Lidija Načić, v.d. direktora Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Ukupno je podneto 198 prijava za posao, a sajam su posetili i učenici završnih razreda Tehničke škole Negotin kako bi se upoznali sa poslodavcima i ponudom poslova.U 2022. godini broj nezaposlenih  sa teritorije naše opštine smanjen je za 10 procenata. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi  1735 lica, od kojih  polovinu čine žene, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar