U Narodnoj biblioteci u Boru održana promocija knjige „Dama iz Gospođinaca“

U Narodnoj biblioteci u Boru održana je promocija knjige „Dama iz Gospođinaca“ autorke Letice Milovanović. Svoje viđenje, po mnogo čemu jedinstvenog romana, govorili su Vesna Tešović direktorka Narodne biblioteke u Boru i Aleksandra Milosavljević lektor knjige.

Ovo je roman o odrastanju i hrabrosti da se pronađe put do željenog cilja. Kako i sama autorka romana kaže, svi smo mi rođeni sa krstom a na nama je da li ćemo ga nosti do kraja života ili ćemo ga odbaciti i nastaviti da se borimo za neke svoje ciljeve.

Inspiraciju za pisanje nalazi uglavnom oko sebe ali ne krije da joj je ipak najveći izvor inspiracije Homolje jer je tamo rođena. To je predeo koji je pun mistike i magije.

Ideju za pisanje ovog romana dobila sam slušajući priče. Postoje indicije da je u Manastiru Trška sahranjena Olivera Hrebeljanović. Na osnovu te priče, sprovedena su i neka istraživanja što je meni poslužilo kao ideja i da u celu tu priču provučem i jednu devojčicu po imenu Mara koja je rođena sa belegom na čelu. Knjiga se ne može svrstati ni u jedan od žarnova jer je knjiga od korice do korice protkana istorijom, religijom, ljubavlju i etnološkim motivima“, napominje autorka romana.

Ovo je Leticino četvrto delo a prvi roman. Već je prodata u preko 50 primeraka a nalazi se i na listi za NIN-ovu nagradu. Kako i sama kaže, sebe je pronašla u pisanju romana tako da će i u tom smeru nastaviti.Roman „Gospođa iz Gospođinaca podržan je od strane Grada Bora kroz sufinansiranje projekata iz oblasti kulture.„Ovo je jedan od 18 projekata koji je podržan na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture a jedan od tri projekta iz oblasti izdavaštva. Pravo je zadovoljstvo kada vidimo da ima ovoliko kvalitetnih ljudi i pisaca koji se bave umetnošću i to će grad uvek podržati, što putem konkursa što kroz rad svoje tri ustanove kulture“, istakala je na promociji knjige Milena Stanojković Kožović, članica Gradskog veća.Namera autorke je da kroz pisana dela sačuva od zaborava deo kulture, običaja, tradicije i načina življenja u Homolju nekada i to autentičnim jezikom ovog kraja, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar