U Grljanu održan 37.Sabor frulaša

U Grljanu je završen 37. Sabor frulaša, jedna od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji, na kojoj se organizuje takmičenje na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima. “Majstorsko pismo”, nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije na Saboru frulaša u Grljanu,dodeljeno je Žarku Stojkoviću iz Bogovine, osamdesetpetogodišnjem majstoru frule, koji je svojim nastupom oduševio ne samo žiri koji mu je dodelio nagradu, već I publiku.

U kategoriji učesnika starijih od 16 godina, najbolji frulaš Sabora je Miloš Jonović iz Boljevca, najbolji dudučar je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Danilu Stepanoviću iz Vlaola kod Majdanpeka. U kategoriji učesnika do 16 godina, nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Vuku Drenovcu iz Jovanovca kod Kragujevca, a nagrada za najbolje odsviranu pesmu dodeljena je Minji Gergić iz Brestovca kod Bora. Odluke o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: Etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković, predsednik, etnokoreolog Zoran Katić, član I Nemanja Grbić, koreograf, član.

U  revijalnom delu programa nastupili su pevač tradicionalnih pesama iz Grljana LjubinkoTodorović, GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao I frulaši Stojan Nikolić iz Velikog Izvora I Gradimir Stamenković iz Negotina.

Ostavite komentar