fbpx

Turska zahteva demilitarizaciju grčkih ostrva uz Malu Aziju i preti ratom ukoliko Grčka ne pristane

 

Grčka je upozorila Tursku da je prešla gornju granicu njihovog strpljenja zbog provokacija, uključujući avionske prelete i zahteve za demilitarizaciju grčkih ostrva.

– Učinićemo sve što je potrebno da odbranimo i zaštitimo naša puna suverena prava. Opasno se približavamo kraju našeg strpljenja – rekao je grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulus.

Govoreći na godišnjoj konferenciji o bezbednosti GLOBSEC-a održanoj u Bratislavi, Slovačka, Panajotopulus je izrazio frustraciju Grčke u odnosima sa Turskom, navodnim saveznikom u NATO paktu.

Rastu tenzije između Grčke i Turske oko migranata ALI i nekoliko ostrva u Egeju!

– Osećamo se čudno što imamo saveznika koji je nametnuo pretnju ratom protiv nas ako odlučimo da iskoristimo jedno od naših zakonskih prava prema međunarodnom pravu, da proširimo naše teritorijalne vode preko šest milja. Pretnja ratom jednog saveznika protiv drugog? Ne želim da imam takve saveznike – rekao je on.

Dodao je da ne želi da ima saveznika koji svakog dana izvrši preko 40 preleta.

– Ne samo upadi u naš vazdušni prostor, već preleti nad naseljenim područjima. Ponekad se preleti odvijaju preko noći. Pitam se iz kog razloga – naglasio je Panajotopulos.

Proročanstvo starca Pajsija o početku 3. svetskog rata: Počeće napadom Turske na Grčku zbog nekoliko ostrva!

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je takođe komentarisao „zapaljiv“ odnos sa Turskom.

– S druge strane, ako predsednik Erdogan misli da neću braniti suverenitet i suverena prava Grčke i da neću iznositi pred međunarodnu javnost da se Turska ponaša kao revizionistička sila, onda je on pogrešio – kazao je premijer Grčke.

 

Ostavite komentar