fbpx

The Telegraph predviđa kolaps prehrambene industrije Britanije zbog sankcija

Brojne sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje izazvale su rekordan rast cena goriva. Кao rezultat toga, prema The Telegraph-u, prehrambena industrija u Velikoj Britaniji je na ivici kolapsa.

Prethodno je kompanija CF Fertilizers najavila zatvaranje najveće fabrike azotnih đubriva koja se nalazi u blizini grada Čestera. Objavila je da više ne može obezbeđivati rentabilnost proizvodnje zbog „rastućih cena gasa i visokih ekoloških poreza“.

Prema rečima poljoprivrednog stručnjaka Džoa Gilbertsona, zatvaranje fabrike će rezultirati povećanjem cena mleka, mesa i hleba. Nedostatak snabdevanja iz Rusije i Ukrajine, koje čine 30 odsto domaćeg tržišta, takođe negativno utiče na situaciju.

„Кada je u pitanju hrana, mi u velikoj meri zavisimo od drugih zemalja“, rekao je profesor Timoti Lang, profesor emeritus prehrambene politike na Univerzitetu u Londonu.

„Britanija ne proizvodi ni polovinu svoje hrane. Izvozimo meso i mlečne proizvode, a uvozimo ono što je dobro za zdravlje – voće i povrće. Vladine brojke pokazuju da Britanija uvozi 46 odsto svežeg povrća i 84 odsto svežeg voća.“

U poslednje tri godine, cene hrane u Velikoj Britaniji su poljuljane Covid-om, Bregzitom i sada ruskom invazijom na Ukrajinu. Uticaj na hranu već osećaju ljudi širom zemlje.

Zamenik šefa Nacionalne unije farmera (NFU) Tom Bredšo rekao je da je vest o zatvaranju fabrike još jedan udarac za britanskoj poljoprivredi koja „već pati i od neverovatno visoke inflacije“.

Cena pšenice je porasla sa 200 funti po toni pre pandemije na oko 625 funti poslednjih meseci.

Šef britanske Nacionalne unije farmera, Mejnet Baters, naglašava da su celu situaciju pogoršale loša žetva u Кini i zabrana izvoza žitarica iz Indije.

 

Ostavite komentar