fbpx

SZO će promeniti ime „Majmunskih boginja“ da ne bi asociralo na rasizam!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u utorak da će zvanično promeniti ime „majmunske boginje“ u neko prihvatljivije koje neće asocirati na rasizam.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus najavio je u utorak da će organizacija „raditi sa partnerima i stručnjacima iz celog sveta na promeni imena virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje izaziva“.

Novo ime još nije objavljeno. Trenutne smernice SZO izostavljaju da se virusi nazivaju po životinjama i geografskim regionima.

Promena imena dolazi nakon što je 30 naučnika prošle nedelje potpisalo otvoreno pismo u kojem se zalažu za „ hitnu potrebu za nediskriminatornom i nestigmatizirajućom nomenklaturom za virus majmunskih boginja“.

„U kontekstu trenutne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje i nomenklatura ovog virusa kao afričkog nije samo netačna, već je i diskriminatorna i stigmatizirajuća“, navodi se u pismu.

Udruženje stranih novinara iz Afrike je takođe ranije zatražilo od zapadnih medija da izbegavaju korišćenje slika Afrikanaca kada se prikazuju majmunske boginje.

„Кao i svaka druga bolest, može se javiti u bilo kom regionu u svetu i pogoditi bilo koga, bez obzira na rasu ili etničku pripadnost“, stoji u pismu.

„Кao takvi, verujemo da nijedna rasa ili boja kože ne bi trebalo da budu oličenje ove bolesti“, nastavlja se u saopštenju.

Tokom ove godine majmunske boginje potvrđene su u 39 država, a registrovano je 1.600 slučajeva i još 1.500 potencijalnih zaraza, a prijavljena su 72 smrtna slučaja, podseća Rojters.

Bolest endemska je u delovima Afrike, gde broj zaraženih raste, kao i ostalim delovima sveta.

Ostavite komentar