Svetski Dan borbe protiv dijabetesa obeležen u Boru

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa obeležava se svake godine 14. novembra i predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Tim povodom, Opšta bolnica Bor u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“ obeležili su ovaj dan akcijom provere nivoa šećera u krvi koja je organizovana u Maksi diskontu. Svi zainteresovani građani osim provere glikemije imali su priliku da provere i krvni pritisak.

Ovakve akcije su od izuzetne važnosti jer je dijabetes takvo obolenje da se može sa njim normalno živeti ali da ne bude otkriven na vreme. U većini slučajeva bolest bude otkrivena kada nastanu komplikacije kod pacijenata, istakla je Branislava Radosavljević, spec. interne medicine.

Cilj akcije je da se skrene pažnja na obolele od dijabetesa a ono što je najvažnije je edukacija. Sa dijabetesom se živi i pacijenti kod kojih je ova bolest potvrđena mogu voditi normalan život. Svim obolelim od dijabetesa danas je dostupan savremen insulin kao i insulinske pumpe kao najmoderniji oblik terapije“, istakao je Dejan Todorović ispred Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“.

U Srbiji je registrovano preko 770 hiljada dijabetičara od čega je u Boru od ove bolesti obolelo njih oko 7 hiljada, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar