Subvencije za 13 novih preduzetnika u Negotinu

Zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja predviđenim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za Opštinu Negotin, 13 novih preduzetnika je započelo sopstveni posao u tom gradu.

Ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje uručili su im 15. novembra u Opštinskoj upravi Negotina predsednik Opštine Vladimir Veličković i v.d. direktora borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Lidija Načić.

Veličković je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što se, kako je rekao, uspelo u nameri da se ove godine izađe u susret svim sugrađanima koji su želeli da otvore svoje preduzetničke radnje. Za ove namene iz opštinskog buDžeta je izdvojen 2,1 milion dinara, dodao je, dok je NSZ učestvovala u finansiranju sa 1,8 miliona dinara.

– Za narednu godinu planiramo da opredelimo još veći iznos i smatram da je ovo dobar primer i podstrek da i u narednom periodu svima koji žele i imaju viziju damo šansu i pružimo ruku da pokrenu sopstveni posao – istakao je Veličković i poručio da su Opština i Nacionalna služba uvek tu da ih na tom putu podrže.

Prema rečima Lidije Načić, ove godine je čak 30 Negotinaca otvorilo svoje preduzetničke radnje, od toga njih 17 zahvaljujući NSZ i subvencijama iz republičkog buDžeta, a njih 13 uz pomoć sredstava koje su zajednički izdvojili Opština i NSZ.

– Kako veći udeo nezaposlenih osoba na evidenciji Filijale Bor NSZ čine žene, posebno nas raduje pomak u oblasti ženskog preduzetnišva, koji iz godine u godinu primećujemo. Ove godine je među 30 novih preduzetnika čak 13 žena – rekla je Načićeva.

Delatnostii za koje su se korisnici subvencije opredelili prilično je raznolik, te među njima ima kozmetičara, molera, proizvođača ćumura, proizvoda od plastike, preduzetnika koji će se baviti servisiranjem atomobila, pružati usluge čišćenja i održavanja zgrada, hemijskog čišćenja, kopanja bunara, proizvoditi eko kozmetiku, popravljati i održavati komunikacionu opremu i sl.

Jedna od korisnica subvencije, mlada farmaceutkinja Anja HaDžić Pejčinović, je objasnila da pokreće proizvodnju ekoloških, prirodnih kozmetičkih preparata, bez plastičnih pakovanja, čime će doprineti smanjenju otpada i zagađenja sa kojim se sve više borimo.

– Želela bih da se zahvalim za ovakav vid podrške koji mi je mnogo pomogao da svoju biznis ideju dodatno uobličim i vidim da ima smisla ići tim putem. Po struci sam farmaceut i želela sam da spojim neko svoje stručno znanje na izradi preparata prema tipovima kože i rešavanju različitih problema sa kožom, sa ekološkim delom cele priče – objasnila je kreatorka brenda „ECOSMETIC“, objavljeno je na sajtu NSZ.

Ostavite komentar