Srećna Srpska nova godina!

Građani širom Srbije dočekali su Novu 2022. godinu po julijanskom kalendaru. Zbog pogoršane epidemijske situacije nema organizovanog dočeka na javnim mestima, pa su i koncerti na mnogim trgovima otkazani. U restoranima i hotelima doček je organizovan uz obavezu poštovanja mera. Mnogi su Srpsku novu godinu dočekali u krugu porodice.

Drugu godinu zaredom Julijansku Novu godinu dočekujemo u epidemijskim uslovima. Proslave i koncerti na javnim mestima u mnogim gradovima su otkazani usled porasta broja zaraženih koronavirusom.

Iako je, uz obavezu poštovanja epidemijskih mera, doček organizovan u restoranima i hotelima širom Srbije, mnogi su i ove godine odlučili da Srpsku novu godinu, ili Mali Božić, dočekaju u svom domu, u krugu porodice i uz svečanu trpezu.

U Beogradu je odložen koncert Željka Joksimovića na Sava promenadi, u Nišu takođe nema organizovanog dočeka, dok je u Novom Sadu, u muzičkom smislu, organizovana sadržajna proslava u okviru projekta „Doček 7530“, ali i povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture.

Bdenja i molebani u pravoslavnim crkvama

Tradicionalni svetlosni performans u organizaciji Srpske pravoslavne crkve kod Hrama Svetog Save izostao je i ove godine, ali ne i ponoćna liturgija i moleban za početak Pravoslavne nove godine.

Osim Srpske, novu godinu su dočekale i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora.

U crkvama se održavalo praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, već se služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Srpska nova godina praznuje se 14. januara po novom, odnosno po starom, julijanskom kalendaru, 1. januara. Naziva se i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

U godinama pre korone, dočekivana je uz vatromet i brojne koncerte na trgovima širom zemlje, sa velikim brojem stranih turista.

Ostavite komentar