fbpx

Sokograd –Srednjevekovno srpsko utvrđenje u uslovima večnosti

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić održao je sastanak na temu rekonstrukcije i revitalizacije Sokograda.Iako je krajem 20.  i početkom 21. veka u više navrata pokrenuta inicijativa na temu održavanja Sokograda, pri čemu je dobra volja bila uvek očigledna, tokom ovog radnog sastanka pokrenute su konkretne aktivnosti vezane za, pre svega i onoga što je urgentno, saniranje Sokograda u skladu sa najsavremenijim konzervatorskim principima.

„Sokograd je u lošem stanju, i sve je teže pristupiti mu, što je i očekivano s obzirom na to da su svi konzervatorski radovi na Sokogradu sprovedeni u periodu od 1969. do 1982. godine, prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na ovom sastanku smo utvrdili predviđene korake i aktivnosti i očekujemo da se, nakon administrativnih aktivnosti, u drugoj polovini ove godine izvrši raščišćavanje, što je preduslov za sve naredne poduhvate,“ istakao je predsednik Nikolić.

Sastanku su, pored tima iz Sokobanje, prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Zavoda za zaštitu prirode, JP „Srbijašume“, objavljeno je na sajtu opštine Sokobanja.

 

Ostavite komentar