Sokobanja prva opština koja subvencioniše izgradnju solarnih panela u Srbiji

Potpisivanjem trojnog ugovora između opštine, izvođača radova i klijenata, Sokobanja je postala prva opština u Srbiji koja je počela realizaciju projekta „Subvencija izgradnje solarnih panela i priključivanje na sistem elektrodistribucijeˮ.
Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, kaže da ceo proces funkcioniše tako što domaćinstva mogu instalirati na svoje objekte solarne panele koje će koristiti za snabdevanje sopstvene potrošnje, pri čemu će višak električne energije moći da isporuče u elektroenergetski sistem ili uskladište u sopstvenim skladištima radi kasnijeg korišćenja. Građani u okviru ove kategorije mogu da imaju direktnu korist, odnosno manje račune za utrošenu električnu energiju, saopšteno je iz Opštine.
Opština i država instaliranje solarnih panela finansiraju sa 50 posto, a 50 posto plaća vlasnik. Sve lokalne samouprave dužne su da obezbede isti iznos novca za subvencije koji su dobile od Ministarstva, pa će građanima ukupno na raspolaganju biti oko 200 miliona dinara. Građani mogu da dobiju najviše do 50 odsto ukupne investicije ili najviše 420.000 dinara.
Opština Sokobanja će, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, nastaviti da učestvuje u programima i sprovodi mere kojima se povećava energetska efikasnost. Sledeći konkurs je za subvencije za zamenu stolarije. Drago mi je da su naši službenici i naša opština prvi koji su sproveli i izveli ovaj projekat. Inače, sve pohvale za radnike Opštinske uprave koji su u najkraćem roku pripremili potrebnu dokumentaciju, tako da smo prva opština u Srbiji koja je krenula sa realizacijom ovog projekta – rekao je predsednik Nikolić.
Opština i korisnici potpisali su trojni ugovor sa firmom Telefon inženjering koja će instalirati solarne sisteme. Nikola Šakan, predstavnik pomenute firme, kaže da je Sokobanja prva opština sa kojom su potpisali ugovor i čestitao je svima na ekspeditivnosti.
Potpisali smo trojni ugovor sa opštinom i sa klijentima kod kojih treba da instaliramo solarne sisteme šest kilovata. Drago nam je što je baš Sokobanja prva opština sa kojom smo potpisali ugovor i što su izabrali nas, kao firmu sa najviše iskustva u ovoj oblasti, da obavimo pomenuti posao – rekao je Šakan, objavile je eKapija.

Ostavite komentar