Slava Vaznesenjskog hrama u Zaječaru

Na Spasovdan, 25. maja 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion načalstvovao je evharistijskim sabranjem u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Zaječaru. Preosvećenom Episkopu sasluživali su zaječarski sveštenoslužitelji, a bogosluženje je dodatno ulepšalo pojanje hora zaječarskog Sabornog hrama. Slavske darove ove godine prineo je g. Ivan Jovanović sa porodicom.

U prazničnoj besedi vladika je najpre izrazio blagodarnost zbog služenja u novom hramu i nadu da će taj hram uskoro dobiti svoj pun smisao i svrhu kao bogoslužbeni objekat i mesto liturgijskih sabranja. Episkop je potom govorio o bogopoznanju i istakao – Bogopoznanje ne znači prosto da mi znamo da Bog postoji, nego pod bogopoznanjem mi moramo da shvatimo zajedničarenje u punoći mogućnosti zajedničarenja naše ljudske prirode sa božanskom prirodom kroz svetu Tajnu Pričešća, zajedničarenje sa Bogom, zajedničarenje sa Gospodom koji je bogočovek, zajednačarenje koje počinje ovde na zemlji a nastaviće se u večnosti nakon strašnog drugog dolaska Hristovog i sveopšteg vaskrsenja.

 Vladika je, takođe, govorio vernicima o božanskom daru slobode kao izrazu poverenja i ljubavi Božje prema čoveku.

Gospod sve može da čini osim jedne stvari koju ne želi da čini, a to je da vrši nasilje nad našom slobodom koju nam je darovao jer smo stvoreni po slici i prilici Njagovoj. Tu slobodu nam je Bog dao da budemo slobodni od instikta kojima su podređene životinje.

Čovek je, kao slika Božja i kruna Božjeg stvaranja, obdaren tim čudesnim darom slobode, toliko čudesnim i neshvatljivim da je za neke sloboda postala ropstvo jer se ne koristi za slavu Božju i spasenje, već se dar Božje slobode i ljubavi vrlo često koristi za udaljavanje od Boga i na štetu ličnog spasenja čoveka koji ne razume i neće da prihvati zakon Božji i Boga kao svog stvoritelja, iskupitelja i spasitelja, zaključio je Preosvećeni vladika. Nakon arhipastirske besede brojni vernici su pristupili svetoj Tajni Pričešća, objavljeno je na sajtu Eparhija timočka.

Ostavite komentar