SKGO u poseti opštini Sokobanja

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština proglasili su Opštinu Sokobanja najboljom u kategoriji „Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave”. Godišnja nagrada dodeljena je maja meseca, a tim povodom  stigla je  nagrada u opremi.

Zamenik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SКGO) Marko Tomašević uručio je predsedniku opštine Miodragu Nikoliću 14 računara.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština je raspisalo konkurs koji je realizovan za 2023. godinu za izbor najbolje opštinske/gradske uprave, za primenu principa dobre uprave. Postoji nekoliko principa nagrađivanja, a konkretno u slučaju opštine Sokobanja dobijena je nagrada za transparentnost i javnost rada.

„Opština Sokobanja je pokazala izuzetno zanimljiv princip prilikom donošenja Plana razvoja uključivanjem velikog broja građana. Reč je o neuobičajnom metodu za lokalne samouprave u smislu što je veći deo tog procesa propisan zakonom, a u slučaju Sokobanje išlo se i dalje od onoga što se zahteva zakonom što se tiče uključenja građana,“ rekao je Tomašević.

Sama nagrada se sastoji iz dva dela, tako da će pored računara opština Sokobanja dobiti i 2,5 miliona dinara, koje će, prema rečima predsednika Nikolića, biti u naredna dva meseca upotrebljena za opremanje seoskih igrališta.

„Od početka mandata se trudim da širu javnost uključimo u donošenje svih planova i odluka. Iz tog razloga smo otvorili razne aplikacije koje su omogućile svakodnevnu komunikaciju sa građanima. Кomunikacija se odvija putem elektronske pošte i društvenih mreža, a građani na odgovore ne čekaju duže od 24 sata. Razmatramo sve predloge, a od skoro smo formirali i Кancelariju za mlade, kako bi komunikacija i sa njima bila bolja, a u cilju pravovremenog odgovora na njihove potrebe,“ dodao je Nikolić.

Dodeli računara pored predsednika opštine prisustvovali su i načelnica OU opštine Sokobanja Milena Radenković Gaćeša i član Opštinskog veća Slaviša Кrstić, objavljeno je na sajtu opštine Sokobanja.

Ostavite komentar