Sabor izvornih vlaških pesama i igara održan u Bučju

Već 16. godinu za redom, u selu Bučje nadomak Bora, održava se Sabor vlaških pesama i igara. Cilj ove, sada već tradicionalne manifestacije, je pre svega čuvanje i negovanje izvornog narodnog stvaralaštva.Prezentujući tradiciju, običaje i autentičnu narodnu kulturu kroz pesmu i igru, Sabor je okupio veliki broj učesnika, članovi kulturno-umetničkih društava su u duhu folklora razmenjivali iskustva i uspostavljali trajne veze.Na otvaranju Sabora, Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora je naglasio da je veoma važno sačuvati kulturu i tradiciju Vlaha upravo ovakvim manifestacijama, jer dok je god kulture, igre i pesme na vlaškom jeziku, biće i vlaškog naroda.

Uz svečani defile učesnika, publika je na saboru imala priliku da u revijalnom delu pogleda izvođanje izvornih vlaških narodnih pesama i folklorne nastupe, dok je u takmičarskom delu programa organizovan izbor za najlepšu devojku sabora i nadmetanje u brzom motanju klubčeta.

Moramo negovati tradiciju kako bi je ostavili nekim budućim generacijama. Zadatak Grada je da podrži ovakve manifestacije i da pomogne da se u narednom periodu unaprede„, rekao je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.Organizator ovogodišnjeg sabora bila je Mesna zajednica Bučje i KUD „Stol“ iz ovog sela, pokrovitelj manifestacije Grad Bor uz tehničku podršku Centra za kulturu Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar