fbpx

Rusi šalju vojne trupe u Ameriku – Nikaragva dala saglasnost za dolazak ruske vojske!

Odluka vlasti Nikaragve, zemlje u Srednjoj Americi, da dozvole raspoređivanje ruskih trupa, brodova i vojne avijacije u toj zemlji „u humanitarne svrhe“, počevši od druge polovine 2022. godine, izazvala je pažnju u zapadnim medijima.

Oružane snage Rusije, prema informacijama koje su dostupne, dok se nalaze na teritoriji Nikaragve imaju pravo da „učestvuju u vežbama i u operacijama pružanja humanitarne pomoći i misijama traganja i spasavanja u vanrednim situacijama ili prirodnim katastrofama“.

U skladu sa tim dokumentom Rusija je /tada SSSR,/ pomogla sandinističkoj vladi da formira regularnu vojsku. Vlada te države svake godine donosi zakon koji se odnosi na strano vojno prisustvo na teritoriji Nikaragve.

Vojni analitičari su odmah objasnili da otvaranje ruske vojne baze u Nikaragvi podiže vojno-strateške sposobnosti Moskve na novi nivo i omogućava joj da razgovara sa Amerikom na jeziku koji ona razume.

Udaljenost između gradova Nikaragve i Sjedinjenih Država vazdušnom linijom je 3.112 kilometara pa se Vašington ne plaši toliko razmeštanja ruskih vojnika u Nikaragvi već moguće pojave raketnih sistema, aviona i brodova Ratne mornarice.

Domet leta bombardera „Tu-22M3“ premašuje 5.000 kilometra, a na obalama Atlantskog i Tihog okeana mogu se razmeštati brodovi ruske mornarice koji nose krstareće rakete i hipersonično oružje.

Takođe, udaljenost Nikaragve od Panamskog kanala, koji je kritična arterija za
taj deo sveta, nije velika.

Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, odgovarajući na pitanje hoće li Moskva iskoristiti tu priliku i razmestiti u najskorije vreme tamo svoje vojne trupe, navodi da tu nema ničeg posebno.

Ona napominje da ovaj zakon dozvoljava prisustvo predstavnika oružanih snaga brojnih država u toj zemlji, uključujući Venecuelu, Gvatemalu, Honduras, Dominikansku Republiku, Kinu, Meksiko, Rusiju, Salvador i SAD.

Prema njenim rečima, postojanje takvog akta u zakonodavnoj praksi nije izuzetak.

Kako je naglasila Zaharova, Rusija i Nikaragva tradicionalno razvijaju ravnopravnu saradnju punu obostranog poštovanja u mnogim oblastima kao što su odbrana, borba sa novim izazovima i pretnjama, a koje su od uzajamnog interesa.

– Mi ovde delujemo otvoreno i transparentno, na osnovu važećih bilateralnih dokumenata, konkretno, međuvladinih sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji iz 2001. godine.

Tu je i sporazumi saradnji u borbi protiv nezakonitog prometa i upotrebe narkotika i psihoaktivnih supstanci iz 2004. godine, kao i sporazum u oblasti povećanja kvalifikacije kadrova u ovoj oblasti iz 2013. godine, podsetila je Zaharova.

Srna

Ostavite komentar