fbpx

Rimska galija u marini u Kladovu

Ljubitelji plovila na vodi i meštani opštine Kladovo danas su u gradskoj marini, uživali  u lepoti replike rimskog ratnog broda „Danuvina Alacris“.

Galija sa višečlanom međunarodnom posadom se u okviru projekta „Living Danube Limes“ već mesec dana nalazi na proputovanju kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. U našu zemlju uplovila je 9. septembra. Ovaj brod je autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz četvrtog veka nove ere. Izgrađen je u Nemačkoj u okviru projekta „Living Danube Limes“ koji finansira Evropska unija, a uključuje partnere iz deset podunavskih zemalja u cilju razvoja i zaštite 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu. Rimsko nasleđe koje objedinjuje Podunavlje u 21. veku.

Projekat „Living Danube Limes“ započeo je u julu 2020. godine, a usmeren je na sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu. Čak i nakon 2000 godina, rimsko nasleđe je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava. Svi glavni gradovi na Dunavu, kako kažu, imaju rimsku prošlost, ali i mnogi manji gradovi i sela sadrže impresivne rimske ostatke, objavljeno je na sajtu opštine Kladovo.

 

Ostavite komentar