Reparirana zvona knjaževačkog hrama Sv.Georgija

U petak, 15. septembra , na zvonik crkve Svetog velikomučenika Georgija u Кnjaževcu vraćena su četiri zvona. Zvona su različitih težina i iz različitih perioda naše istorije. Jedno od postavljenih zvona je novo dok su tri zvona stara i reparirana. Do reparacije je moralo doći zbog oštećenja koja su nastala višedecenijskom upotrebom ovih zvona.

Najveće zvono teško 760 kilograma je iz perioda obnavljanja crkve 1878. godine i izliveno je u Vršcu u livnici „Stevan Bote i sin“. Bogato je ukrašeno ornamentima, ikonama i grbom Кraljevine.

Sledeće po veličini, zvono od 500 kilograma, kako kaže natpis na zvonu: Кnjaževačkoj crkvi prilaže Mihajlo J. Tošić, trgovac ovdašnji 1940. godine.

Sledeće zvono je teško 250 kilograma, nastalo je u isto vreme i na istom mestu kao najveće zvono. Ono je nažalost pretrpelo velika oštećenja i više ne može biti korišćeno. Umesto njega ove godine je izliveno novo zvono iste težine u livnici u Topoli, dok će staro zvono biti izloženo u porti crkve.

Najmanje zvono je teško 150 kilograma i, kako na njemu kaže natpis, ono je crkvi knjaževačkoj priloženo za vreme vladavine NJ. V. Кralja Petra I 1906. godine.

Pre postavljanja, zvona su osveštana, a osvećenje je izvršilo sveštenstvo knjaževačke crkve – starešina protosinđel Zaharije, jereji Bogdan Tomić i Milan Milosavljević i jerođakon Marko. Postavljanje zvona pomogli su prijatelji crkve i lokalna samouprava, objavljeno je na sajtu Eparhija timočka.

 

Ostavite komentar