Rekonstrukcija pruge Knjaževac-Zaječar-Prahovo posle 60 godina

Pruga Knjaževac-Zaječar-Prahovo biće rekonstruisana nakon 60 godina. Pruga koja se uglavnom koristi za prevoz opasnih materija, izgrađena je uoči Prvog svetskog rata, a rekonstruisana još 1962. godine. Pažnja javnosti na dotrajalu prugu skrenuta je krajem prošle godine kada je kod Zaječara sa šina iskliznuo vagon-cisterna koji je prevozio fosfornu kiselinu.

Država je nakon ovog akcidenta, ali i sličnih koji su se nedugo potom desili na istoj pruzi, a prethodno i u Pirotu i Pančevu, konačno rešila da obnovi ovu prugu, pa je Infrastruktura železnice Srbije raspisala tri tendera za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge na deonicama Knjaževac-Zaječar, Zaječar-Prahovo i Rasputnica 1-Trnavac (Prahovo). Rekonstrukcija na sve tri deonice podrazumeva demontažu postojećeg koloseka i polaganje koloseka sa polovnim šinama i novim betonskim pragovima, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima.

Tender za deonicu Zaječar-Prahovo otvoren je do 10. aprila, a tenderi za preostale dve deonice do 21. marta.Podsetimo, deonica pruge od Zaječara do Niša rekonstruisana je 2021. godine, objavila je eKapija.

 

Ostavite komentar