Razgovor sa piscem

U okviru pratećeg programa 13.festivala pozorišta za decu „ZajeČar“, u Pozorišnom muzeju,  je upriličen poučan ali u isto vreme izuzetno zanimljiv, razgovor sa jednim od najproduktivnijih i najčitanijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije Milošem Petkovićem iz Niša iz čije imresivne biografije izdvajamo:

 Miloš Petković rođen je 14. jula 1986. godine u Nišu. Dramski je  pisac , strip-scenarista, društveni aktivista, umetnički direktor Festivala fantastike u Nišu i predavač u školama kreativnog pisanja.

Čak sedam romana Miloša Petkovića uvršteno je na spisak izborne lektire Čitalića, kako za osnovnu tako i za srednju školu.

Što se tiče književnosti za decu, Petković je autor sledećih knjiga:Tetralogija „Patuljci i vile“ (1. Proleće, 2. Leto, 3. Jesen, 4. Zima) ,“ Detektivi iz Zoo-vrta“, „ Bajka o Noćurku i Danici“(Književna nagrada „Momčilo Tešić“ kao najbolji roman za decu i mlade u 2022.godini) i „Bili smo zmajevi“

Petković je postao jedini pisac u novijoj istoriji srpske književnosti koji ima 20 objavljenih knjiga sa 35. godina života.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina , istoričarka umetnosti Marija Simonović predstavila je prisutnim osnovcima , srednoškolcima  i drugim posetiocima impresivnu piščevu biografiju i pored ostalog rekla:„Danas, trećeg dana ovog festivala, u okviru pratećeg programa imamo zadovoljstvo da ugostimo pisca koji je za decu počeo da piše iz ljubavi prema sopstvenom detetu. Njagove priče, koje je najpre slušala samo njegova ćerka Nina, kao priče za laku noć, danas deca čitaju kao jedno školsko štivo. Za njega su deca inspiracija ali i ogledalo. Poruka njegovih knjiga je da i u svetu magije o kome on piše ne postoji magija moćnija od ljubavi.“Pisac je sa publikom razgovarao o Slovenskoj mitologiji o kojoj piše i poklanjao knjige sa posvetom onima koji su znali ili prosto pogodili odgovore na pitanja vezana za našu mitologiju ni stare običaje„Mislim da je  donekle problem kod nas što mnogo znamo o  Grčkoj i Nordijskoj mitologoji,zbog popularnosti Holivudskih filmova a da se  o našoj mitologiji koja je jedinstvena i koja živi putem običaja koje mi i danas primenjujemo, malo zna.To može da se malo popularizuje preko lepe književnosti, preko žanra koji je i moj žanr a to je epska fanrtastika. Klinci vole i „Gospodara prstenova“ i „Hari Potera“  a ovo je u tom maniru i tom duhu ali sa našim šmekom, da tako kažem“,rekao je Petković i dodao da se raduje  što je u Zaječaru jer je na više načina vezan za ovaj grad ,prvenstveno zato što je njegov strip crtač Srđan Todorović odavde kao i  Dragan Stokić Rajački.Moderator i urednik ovog programa je bio urednik izdavačke delatnosti Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ takođe Miloš Petković

Ostavite komentar