Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara

Gradska uprava grada Bora raspisala je javni poziv za izgradnju Evropskog vrtića, vrednost radova bez PDV-a iznosi 623.989.211 dinara.

Za arhitektonsko rešenje 2020. godine bio je zadužen biro Kapaprojekt, koji je za ovaj projekat na svom sajtu naveo da „se stvara mesto koje pruža najbolje moguće okruženje za odrastanje dece i koje promoviše dečije učenje i kreativnost“.U novoprojektovanom objektu, bruto površine 3.440 m2, razlikuju se dve funkcionalne celine.Prva funkcionalna celina je koncipirana kao kombinovana dečija ustanova, odnosno modularni sklop sastavljen od 14 vaspitnih grupa (šest za jasleni uzrast i osam za starije vaspitne grupe od 3-5 godina). Druga funkcionalna celina je koncipirana kao centralna proizvodna kuhinja, u kojoj će se pripremati obroci za sve vrtiće u gradu.

Na pravcu između glavnog ulaza u objekat i pristupa iz dvorišta, prostire se centralni hol sa stepeništem, koji može imati funkciju igraonice. Sa leve i desne strane od centralnog hola nalaze se dva atrijuma – igraonice na otvorenom.- Pravilna forma trougla kao početak koncepta, smisleno je narušena formiranjem zaobljenih uglova prateći ideju prostora bez uglova prilagođenog deci podstičući komfornije okruženje i dinamiku fasade. Cilj je bio razumeti karakteristike područja, zatim ojačati, ali istovremeno stvoriti nešto novo i kontrastno. Osim što je omotač zgrade, fasada deluje i kao ograda za igralište, kao zaštita na krovovima i solarni zaslon ispred prozora. Fasada daje ujednačen izraz i istovremeno stvara modernu interpretaciju i koherentnost s tim prostorom. Stvoriti objekat koji ne samo da razume i pokazuje pažnju prema okolini, već doprinosi nečemu novom i drugačijem, predstavlja veliki izazov – navedeno je.Kako je pisala Gradnja, „arhitekte Vladimir Ivanović, Aleksandar Stojanović, Jelena C., Mirjana Krsmanović impresionirale su žiri na takmičenju u kojem je dnevno svetlo bila glavna tema“. Naime, projekat vrtića je bio globalni pobednik konkursa „Bringing Light to Life“.

Rok za prijavu je 29. decembar, objavila je eKapija.

 

Ostavite komentar