Prvi festival pesme „Etno Istok“ održan u Brestovcu

Kulturno umetničko društvo „Đido“ iz Brestovca proteklog vikenda bilo je domaćin prvog festivala pesme „Etno Istok“.Svečanim defileom učesnika festival je zvanično otvoren a u okviru trodnevne manifestacije organizovani su okrugli stolovi na kom su učesnici razmenjivali iskustva. Takođe, održano je i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela.

Ideja je da se podstaknu mlađi članovi kulturno umetničkog društva da kroz pesmu, igru i sviranju na starim muzičkim instrumentima neguju kulturu i tradiciju ovog kraja.

Smogli smo snage da probudimo ovu decu, da probudimo naše sunarodnike i prijatelje, da se ponovo okupimo i družimo, da zaboravimo na koronu i sve nedaće. Mislim da je ovo početak nekog novog života, novih poznanstava i prijateljstava“, naglasio je Dragi Čorboloković, predsednik KUD „Đido“ iz Brestovca.Čorboloković se zahvalio na nesebičnoj podršci lokalne samouprave i Centra za kulturu Bor ali i kompaniji Zijin Majning koji su zajedno pomogli organizaciju festivala.

Učesnici festivala bila su kulturno umetnička društva iz Vučkovaca iz Bosne i Hercegovine, Štipa iz Makedonije, Banatskog Novog Sela i Smederevske Palanke, samostalni vokalni solisti iz Zaječara i Brestovca, kao i polaznici etno radionice borskog Centra za kulturu.

„Etno Istok“ jedan je od 18 projekata podržanih na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture grada Bora, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar