Promocija časopisa „Razvitak“

 U  foajeu zaječarskog pozorišta  održana je  konferencija za novinare povodom promocije vanrednog broja časopisa „Razvitak“, posvećenog Adamu Puslojiću, koja će biti organizovana u okviru  37. festivala mladih pesnika „Mladi maj“, u sredu 24.maja .

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, ovom prilikom je rekao da mu je žao što je još jedan velikan srpske kulture otišao ali da je dobro što će ovaj vanredni broj „Razvitka“ biti svojevrstan trajni spomenik Adamu Puslojiću

„Prošle godine smo zamolili Rajka Karišića da naslika Adamov portret. Jedan, manji primerak poslat je njemu. Iako je već posrtao sa zdravljem  jako se obradovao. Sada je evo taj portret na korici „Razvitka“. Zahvalio bih se glavnom i odgovornom uredniku Vlasti Mladenoviću koji je učinio napor da okupi sve te ljude koji su o Adamu napisali mnogo lepih stvari, kako i zaslužuje velikan Srbije, velikan Rumunije“,rekao je Đuričić i dodao da mu je izuzetno zadovoljstvo što ove godine Festival mladih pesnika traje praktično četiri dana i ima šarenolik  i bogat program.

Na promociji „Razvitka „ o Adamu Puslojiću, kome je i posvećen ovaj vanredni broj govoriće Vladimir Đuričić, direktor Ustanove, Vlasta Mladenović,urednik i pesnik, Bratislav Mijović, književnik , Marija Puslojić, kći Adama Puslojića, Bora Dimitrijević, kulturni poslenik i Višeslav Živanović, istoričar i pesnik.

Glavni i odgovorni urednik „Razvitka“ i predsednik umetničkog saveta Festivala mladih pesnika „Mladi Maj“ Vlasta Mladenović , rekao je pored ostalog da se on i drugi članovi Umetničkog saveta trude da festival ne luta koncepcijski, da zadrži formu ali i da se unesu neophodne  novine.

„ Od ove godine vraća se naziv Festivala, po kome je i poznat kako u Srbiji tako i u regionu Balkana, „Mladi maj. Novina je tribina o Festivalima mladih pesnika, kako bi se imao širi uvid u stvaralaštvo mladih i kako bi se uspostavila što bolja saradnja među festivalima mladih pesnika. Festival ove godine počinje sa promocijom vanrednog izdanja časopisa „Razvitak“ 24. maja u 13.00 sati u pozorišnom muzeju gde će od 20 sati biti upriličeno i svečano otvaranje. Prisutni će tom prilikom moći da čuju i vide pesnika i proznog pisca za decu i mlade Jovicu Tišmu, koji je dobitnik najznačajnijih književnih priznanja u toj oblasti ali je i muzičar pa će svečano otvaranje biti svojevrstan performans recitatora i muzičara.“

Program će biti nastavljen 25. i 26. maja gostovanjem pesnika u zaječarskim osnovnim i srednjim školama,  promocijom knjiga Bratislava Milanovića i Saše Skaluševića, kao i danske kniževnosti, predstavljanjem časopisa „Enklava“ i Festivala „Smederevska pesnička jesen“ i drugim zaniumljivim sadržajima.

Poslednje festivalske večeri, u subotu 27. maja, biće predstavljena knjiga pesama prošlogodišnje pobednice Marije Živković, a zatim je  predviđen nastup ovogodišnjih sedmoro finalista, proglašenje pobednika 37. Festivala i dodela nagrade Sergije Lajković za poseban doprinos i afirmaciju književnost stvaralaštva mladih.

Ostavite komentar