fbpx

Premijera predstave „Tragom borskog notesa“ izvedena pred borskom publikom

Predstava „Tragom borskog notesa“ premijerno je izvedena pred borskom publikom. Pre samog početka predstave, na spomenik Mikloša Radnotija vence su položili gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ataše za kulturu ambasade Mađarske.

Realizaciju ovog srpsko-mađarskog doktorsko-umetničkog projekta podržao je i Grad Bor. „Mikloš Radnoti ima posebno mesto u istoriji razvoja grada a beležnica Mikloša Radnotija je sastavni deo borske istorije i kulture. Prvi put smo imali priliku da vidimo dvojezičnu predstavu na otvorenom. Na ovaj način ispratili smo život i rad Mikloša Radnotija kao i njegove priče koje je pisao na parčetu hartije a zamenio je za koru hleba. Parčetom hartije ostavio je veliki trag u istoriji grada Bora. To poštujemo i uvek ćemo poštovati svaku kulturu i tradiciju naroda koji živi u Boru jer je ovo grad u kom živi 21 nacija. Ovo je početak jednog velikog projekta koji je od opšteg interesa za Vladu Republike Srbije, Vladu Mađarske i za sve one koji su se uključili zajedno sa gradom Borom u projekat ‘Sećanje na žrtve Holokausta’ i očekujem da ćemo u narednom periodu pristupiti izradi Memorijalnog centra i Parka prijateljstva koji će finansirati Republika Mađarska, kao i evidentiranju i uređenju Jevrejskog groblja. Ideja je i da naredne godine mapiramo svih 35 logora koji su bili na teritoriji grada, od čega su 32 logora bila radna i 3 kaznena. To su bili jedinstveni logori u Evropi gde su se radnici logoraši poštovali. Zbog zajedničke istorije, treba da poštujemo jedni druge i da zajedno gledamo u budućnost“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Radi se o doktorskom umetničkom projektu u režiji Žolta Varge, a pod mentorstvom profesora dr Božidara Đurovića.

Mikloš Radnoti je bio veliki pisac i pesnik i zahvaljujući njemu možemo da oživimo te događaje iz 1944. godine. Zahvaljujući mađarskim i zaječarskim glumcima, mi smo te njegove spise ponovo oživeli pod punim Mesecom, baš kao što se pominje u njegovim pesmama“, kaže reditelj Žolt Varga, objavljeno ej na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar