Predstavljen projekat „Virtuelna razglednica Bora“

Muzej rudarstva i metalurgije, predstavio je projekat “Virtuelna razglednica Bora“. Na platou ispred Doma kulture postavljena je interaktivna tabla koja sadrži Google mapu Bora i okoline sa mapiranim lokacijama i objektima.Uz pomoć multimedijalne, višejezične, interaktivne table i mobilne aplikacije, turistima će, putem skeniranja QR kodova, biti omogućeno da sami kreiraju turističku rutu prema svom interesovanju. Na ovaj način omogućena je veća vidljivost kulturno-turističkih i prirodnih resursa grada Bora.„Turistima će pored audio zapisa biti dostupne fotografije, tekstovi i video zapisi na znakovnom jeziku. Prevod je urađen na engleskom, nemačkom, ruskom i kineskom jeziku. Glavna ideja elektronskih vodiča je da posetilac bude nezavistan od grupe ili vodiča i da sam bira lokacije koje želi da poseti. Sve preuzete sadržaje turista može sačuvati na svom telefonu i kasnije drugima govori o tome šireći priču o gradu“, istaknuto je na prezentaciji.

Na ovaj način povezana je kulturna baština i turistička ponuda sa novom tehnologijom, napominje Milena Stanojković Kožović član Gradskog veća i dodaje da su digitalizovana sva naša blaga i veruje da će ovo biti jedan značajan projekat koji će imati mogućnost da se nadogradi.Projektom je završena prva faza dok će u drugoj biti obuhvaćene sve pravoslavne crkve u gradu i selima kao i katolička crkva u Boru ali i značajni spomenici.
„Muzej rudarstva i metalurgije došao je na ideju da bi mogao da uradi nešto kao što je Virtuelna razglednica Bora da bi mogao da prikaže sve znamenitosti i značajna mesta u gradu i okolini. Aplicirao je kod Ministarstva kulture sa ovim projektom, ministarstvo je prepoznalo njegov značaj“, istakla je Dragana Ignjatović, kustoskinja Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.Ovaj projekat iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva realizovan je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Bora, objavljeno je na sajtu grada Bora.


Aplikaciju „Virtuelna razglednica Bora” moguće je preuzeti na sledećem linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.arhimedia.emg.razglednicabora&fbclid=IwAR0a3Q1GnKsXBkbuCI7ueRvFpSQqqmdbXUPiwiVEDa29EQik-ZeZFSf-ZBs&pli=1

Ostavite komentar