Potpisivanje saradnje sa Fondacijom ,,Nušić“

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u foajeu pozorišta otvorena je izložba ,,Sva lica srpskog diplomate Nušića“, nakon čega je predstavljena ,,Nušić“ fondacija.

Ovim je zvanično otvoren još jedan festival u gradu na Timoku, tako da će posle ,,Zoranovih dana“ praznik pozorišta u Zaječaru, trajati još sedam dana, rekao je direktor Vladimir Đuričić, i dodao :

,,Ovo je četvrti pozorišni Festival ove godine u Zaječaru, čime se mi izuzetno ponosimo. U narednim danima videćete 7 predstava koje će biti u konkurenciji, i isto toliko kvalitetnih pratećih programa. Radujemo se saradnji sa Nušić fondacijom, čiji su predstavnici večeras sa nama.“

Đuričić je najavio saradnju zaječarskog teatra sa dramskim piscem i predsednikom Umetničkog saveta fondacije ,,Nušić“, Miodragom Ilićem. Reč je o našem renomiranom piscu čija su se dela izvodila na daskama koje život znače, ne samo u našoj već i u mnogim drugim zamljama. Neka od dela dramskog pisca Miodraga Ilića  u narednom periodu pokušaće da oživi i Zaječarsko pozorište , čime je na obostrano zadovoljstvo najavljena pozorišna saradnja . Prisutnima je najpre najavljena predstava ,,Volite li Nušića“ koja će kako se čulo zaživeti već sledeće godine, a ako bude bilo sreće i brzine možda će Zaječarsko pozorište prvo postaviti najnovije delo Miodraga Ilića.

,, Impresioniran sam onim što sam ovde zatekao, mada ja redovno pratim aktivnosti Centra za kulturu ovoga grada. Ipak drugačije je kada dođete ovde i zateknete na jednom mestu sve to kondenzovano , kroz jednu sveobuhvatnost i ogroman napor da se sve ovo organizuje. Ono što je važno reći je to da je Zaječar na kulturnoj mapi  Srbije zauzeo  vrlo imponzantno mesto. Drago mi je što će se sigurno bar dve predstavi po mojim tektovima postaviti baš u Zaječaru i radujem se toj saradnji. Jedna predstava biće pregled Nušićevog života kroz jedan niz anegdota iz njegovog bogatog stvaralačkog rada. Drugi komad se zove ,, Arlekinova poslednja avantura“ i u pitanju je moja vizija Nušića posle smrti, a zamislite samo kako bi izgledala tužno Srbija bez Nušića. Biće mi drago što ću time dati svoj doprinos idućoj godini , kada se obeležava 160 godina od njegovog rođenja, i što ću baš u ovoj kući imati praizvedbe svojih tekstova“, rekao je najavljujući saradnju sa zaječarskim pozorištem  pisac Miodrag Ilić.

Prisutnima se obratio i Nebojša Nušić, upravnik fondacije ,,Nušić“:1

,,Imamo iskrene i velike planove sa zaječarskim teatrom. Pre svega imamo tekstove velikog dramskog pisca Miodraga Ilića, kojim ćemo privući pažnju publike i kulturne javnosti naše zemlje, a koju će ansambl pozorišta Zoran Radmilović igrati naredne godine , koja će biti godina velikog jubileja.“

Inače Fondacija za razvoj kulture i stvaralaštva ,,Nušić“ osnovana je 2013.godine sa misijom da očuva lik i delo velikog Branislava Nušića, ali i da promoviše umetnost, književnost i kulturno nasleđe na prostoru Srbije i susednih država. Zanimljivo je da su prostorije Fondacije opremljene autentičnim predmetima, stvarima i nameštajem , koje je znameniti Branislav Nušić, koristio tokom svoje literarne i diplomatske karijere.

U foajeu  zaječarskog teatra  je potpisan protokol o saradnji između Fondacije ,,Nušić“ i Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu ,,Zoran Radmilović“. Tom prilikom direktoru zaječarskog pozorišta uručen je srebrnjak koji je rađen zajedno sa Politikom,  na kome je predstavljen Nušić kao jedan od 100 najznačajnijih srpskih velikana, a koji će biti izložen u pozorišnom muzeju u Zaječaru.

Ostavite komentar