Potpisani ugovori za ugradnju solarnih panela

Na osnovu programa ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije, danas je pristupljeno potpisivanju trojnih ugovora između građana, privrednih subjekata i Grada Bora.Građani su prepoznali značaj ove mere koja će svakako imati i ekonomski uticaj kroz manju potrošnju električne energije i prelazak na obnovljive izvore energije.

Danas je potpisano ukupno 18 ugovora a ceo proces trajao je nekoliko meseci. Komisija koja je pratila realizaciju projekta, uz priloženu dokumentaciju, odbrala je privredne subjekte koji su pravilnikom ispunili postavljene uslove. Rok za realizaciju projekta je 31. decembar ove godine. Ovo će svakako biti temelj za ugradnju solarnih panela na Istoku Srbije u budućnosti“, istakao je Igor Janković, član Gradskog veća.

Nikola Šakan predstavnik firme „Telefon inžinjering“ iz Beograda istakao je da već uveliko rade na ugrađivanju solarnih sistema po ovom programu od strane gradova i opština.

Drago mi je da su građani Bora izabrali baš nas. Ideja je da se instaliraju solarni paneli, 15 po objektu. Solarna elektrana biće priključena na mrežu, klijenti će potpisivati ugovor sa Elektrodistribucijom gde će moći da isporučuju višak energije u elektrodistributivnu mrežu i na taj način ono što se proizvede tokom leta može se koristiti u zimskim mesecima. Ovo je pravi način uštede energije gde se proizvedena energija praktično akumulira u mrežu i onda kasnije se ta energija povlači iz mreže za napajanje potrošača“, ističe Šakan.Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela izdvojeno je 10 miliona dinara od čega je 5 miliona izdvojeno iz gradskog budžeta grada Bora a drugih 5 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije.

Imali smo dosta nedoumica međutim objašnjeno nam je kako sve funkcioniše te smo se odlučili za ugradnju solarnih sistema. Bilo je dosta izvođača ali mi smo se odlučili za najpovoljnijeg. Nadamo se da će se isplatiti u nekom doglednom vremenu“, istakla je Ljiljana Mitić iz Bora.

U toku je javni poziv za ugradnju solarnih stolarije i ostalih mera predviđenih pravilnikom i pozivom a građani se mogu prijaviti zaključno sa 14. Septembrom, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar