Potpisan Aneks kolektivnog ugovora za „Srbija Ziđin koper”

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovali su potpisivanju Aneksa kolektivnog ugovora između predstavnika „Srbija Ziđin koper” i reprezentativnih sindikata u toj kompaniji.Đedović Handanović je istakla da su plate blizu 6.200 zaposlenih u ovoj komapniji i pre dogovorenog povećanja bile oko 45 odsto veće od proseka u zemlji, a sa novom cenom rada prosečna neto plata iznosiće oko 144.000 dinara.

„Ziđin” ima velike ambicije kada je reč o povećanju proizvodnje, posebno sa rekonstruisanom topionicom, ali je jednako važno da to sve prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu. Snaga energetskih i rudarskih preduzeća jeste pre svega u njihovim zaposlenima, čije su znanje, iskustvo i energija prava pokretačka snaga kompanija, poručila je ona.

Prema njenim rečima, dodatno povećanje cene rada rezultat je i dobrog poslovanja kompanije, ali i socijalnog dijaloga, odnosno sporazuma između poslodavaca i sindikata, koji je postignut posle dva meseca pregovora.

U njima su, kako je ukazala, posredovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarka je dodala da će kao rezultat novih uslova u kolektivnom ugovoru biti povećane i uplate „Srbija Ziđin kopera” u državni budžet po osnovu poreza i doprinosa na zarade, koje bi u 2024. godini trebao da iznose oko 6,4 milijardi dinara.

Đedović Handanović je podsetila na to da je od uspostavljanja strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB Bor, „Ziđin” investirao oko 2,6 milijardi dolara, pri čemu je kompanija među prva tri izvoznika u Srbiji, a na ime raznih poreza i naknada uplatila je približno 500 miliona dolara u budžet.

Generalni direktor kompanije „Srbija Ziđin koper” Ću Guodžu, koji je potpisao Aneks kolektivnog ugovora, naveo je da ova kompanija osim redovnih zarada zaposlenima isplaćuje i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć.

Takođe, isplaćuju se i mesečni i godišnji bonus, nagrade za redovnost na poslu, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine i drugo, napomenuo je on i naglasio da su mnoga prava zaposlenih u ovoj kompaniji uređena znatno povoljnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

Guodžu je ukazao na to da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor, „Srbija Ziđin koper” dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 845 miliona dolara.

Zbog toga se, kako je rekao, kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada, a realizovala je i 211 donacija za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti, zabavnih sadržaja za decu i ostalog, za šta je izdvojeno više od šest miliona američkih dolara, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

 

Ostavite komentar