Pčelarstvo na teritoriji grada poslednjih godina beleži porast

Pčelarstvo kao jedna od najstarijih privrednih grana, poslednjih godina na teritoriji grada Bora, beleži porast.

Ubrzani razvoj pčelarstva podstakle su i subvencije kao  pomoć poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu novih mašina ili unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ove godine, iz lokalnog budžeta, izdvojeno je 45 miliona dinara kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima danas je obišao pčelinjak Branislava Krstića u naselju Malazija koji je svojim radom, energijom i zalaganjem za kratko vreme formirao 58 društava. Iako se bavi pčelarstvom tek nekoliko godina, zahvaljujući subvencijama grada ove godine kupio je centrifugu i opremu za nova pčelinja društva. U svoju poljoprivrednu proizvodnju uložio je 110 hiljada dinara od čega je imao povraćaj novca od 60 odsto. Krstić ističe da mu je pomoć izuzetno važna kako bi mogao da napreduje i sam razvija svoj pčelinjak.

Pčelari su ove godine iskoristili subvencije kroz dva programa mera i to za kupovinu opreme i za mere kontrole bolesti i prihrane pčela. Naredne godine biće omogućene subvencije za kupovinu prikolica i transportnih vozila za pčelinja društva, a kroz saradnju sa naučnim institutima za 30 pčelara biće organizovana obuka za proizvodnju i analizu meda, kao i sadnju dvonamenskih biljaka koje se mogu koristiti i u stočnoj ishrani i za pašu pčela. Jedna od mera biće i edukacija pčelara u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, kako bi pospešili i maksimizirali svoje pčelinjake, istakao je Nenad Kračunović, član Gradskog veća.

Naredne godine budžet za poljoprivredu iznosiće 46 miliona dinara, a samo za pčelarstvo biće izdvojeno 6 miliona dinara kroz program novih mera, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

 

 

Ostavite komentar