fbpx

Papa Franja odlazi u penziju

Saopštenje iz Vatikana da je papa Franja otkazao svoje julsko putovanje u Afriku, podstaklo je spekulacije o ozbiljnijim zdravstvenim problemima verskog poglavara Rimokatoličke crkve, pa čak i o mogućem papskom penzionisanju.

Papa Franja se u poslednje vreme na audijencijama pojavljuje u invalidskim kolicima, a operaciju kolena odbija zbog straha od narkoze. „Želeo bih da se izvinim, ali zbog upaljenog ligamenta u kolenu ne mogu da ustanem”, požalio se poglavar Rimokatoličke crkve hodočasnicima pre nekoliko meseci, jer nije mogao da ih dočeka na nogama.

Otkako je 85-godišnji papa počeo redovno da koristi invalidska kolica početkom maja, italijanski mediji su ozbiljno počeli da spekulišu o mogućem papinom nasledniku. Papa je pretrpeo niz zdravstvenih problema, uključujući išijas i uklanjanje dela debelog creva prošlog leta.

Katolički teolog iz ustaške emigracije Drago Pilsel, tvitovao je da ne veruje da će se papa Franjo povući.

Ne, ne vjerujem. Koliko ga poznajem i koliko shvaćam, čak i po cijeni da ostane u kolicama, premda oporavak ide dobro, o možebitnom odlasku ne treba nagađati dok Benedikt bude živ i dok ne završi Velika crkvena sinoda (listopad, 2023).– napisao je Pilsel.

Poseta grobu katoličkog sveca Selestina Petog, koji je uveo presedan da pape mogu da daju ostavku, kao i zakazivanje konzistorija za 27. avgust na kojem bi trebalo da bude postavljen 21 novi kardinal, od kojih će 16 imati pravo da bira papu, su „znakovi“ da se papa ipak priprema za povlačenje sa trona.

Ukoliko bi se papa Franjo povukao sa trona i otišao u penziju rimokatolička crkva bi imala troje papa, Franju i Benedikta u penziji i novog papu. Poslednji put kada je rimokatolička crkva imala troje papa u 14. i 15. veku dogodila se tzv „Zapadna šizma“ kada se katoličanstvo podelilo na dva dela, jedno sa sedištem pape u Avinjonu i drugo sa vatikanskim papom.

Ostavite komentar