Panel o značaju visokog obrazovanja za lokalni ekonomski razvoj

U prostorijama Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija nedavno je održan panel na temu „Značaj visokog obrazovanja za lokalni ekonomski razvoj“. Panelu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, opština i gradova, iz Kraljeva, Velikog Gradišta, Bora, Žagubice, Bačke Palanke kao i Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija. Našu opštinu su predstavljali Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika opštine i Dušan Belić, zamenik načelnika opštinske uprave.

Predsednik Beogradske akademije poslovnih i umetničkih studija, dr Miodrag Paspalj, profesor, kao poseban problem istakao je da sve veći broj mladih ljudi odlazi iz svojih rodnih mesta u veće gradove ili napuštaju Srbiju u potpunosti. „Obrazujući mlade u njihovim mestima rođenja i pružajući im znanja koje tržište rada u tim sredinama zahteva, Beogradska akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija već godinama posredno radi na tome da mladi ostanu u mestima gde su rođeni i doprinose njihove daljem razvoju“, naglasio je dr Paspalj.

Predstavnici lokalnih samouprava su predstavili stanje i probleme sa kojima se trenutno suočavaju i sreću, kao i moguća rešenja. Na diskusiji je ukazano na značaj ovakvih događaja za uspostavljanje saradnje između visokoškolskih institucija, lokalnih organa vlasti i lokalnih predstavnika privrede. Na takav način se mogu uočiti znanja ali i veštine koja su mladima neophodna u savremenom društvu, a prilagođena su lokalnim sredinama i njihovim problemima.

Predstavnici lokalnih samouprava, kao i predstavnici Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija iskazali su veliku želju o potrebi za budućom saradnjom, kao i to da je prisutnost Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija bitno na lokalu za razvoj lokalnih samouprava i rešavanje problema sa obrazovanjem kadrova.

Organizatori panela su bili Nedeljko Karakaš, Bojana Teofilović, Marko Starčević, Nemanja Lekić, Zlatko Matijaš i Čedomir Bojković, objavljeno je na sajtu opštine Kladovo.

 

Ostavite komentar