Otvorena stalna postavka umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru

Sinoć je otvorena stalna postavka umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru. Izloženo  je 36 umetničkih dela 26 umetnika koji su stvarali  pod okriljem Likovne kolonije Gamzigrad, a kasnije u okviru Sabora likovnih umetnika u Zaječaru.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu Zoran Radmilović izrazio je zadovoljstvo što zgrada poprima planirane oblike i namene .

,,Sredili smo pozorišni muzej, koji će se stalno dopunjavati, večeras je otvorena ova stalna postavka, radovi na suterenu se nastavljaju i nadam se da će već u narednih mesec dana u ovom divnom dvorištu biti izgrađena letnja pozornica. O tome treba završnu reč da da naš scenograf Mirko Stokić, uz saradnju mnogih stručnjaka. Tamo će se odvijati pozorišni, književni, likovni i mnogi drugi programi”. Đuričić je zahvalio kustosu Narodnog muzeja Zaječar Suzani Antić bez čije pomoći ni Pozorišni muzej ni galerija ne bi ovako izgledali.

Marija Simonović, istoričar umetnoti u Pozorišnom muzeju, naglasila  je da  izložena dela svedoče o međunarodnom karakteru Likovne kolonije Gamzigrad, kao i o njenoj otvorenosti za različite forme umetničkog izražavanja, različite teme i različita estetska opredeljenja.

 “U tom smislu, možete da vidite keramičke radove umetnika koji su učestvovali na Koloniji devedesetih godina ili, na primer, tapiseriju Dušanke Botunjac, ali ćete videti i umetnička dela koja su nastala na prošlogodišnjem Saboru likovnih umetnika u Zaječaru.”

Postavka obuhvata  više od 30 slika, jednu tapiseriju, dve skulpture i dve keramike.

Ana Ignjatović je  podsetila je da je 2. februara ove godine povodom Dana pozorišta otvoren Pozorišni muzej i da su  mediji istakli  kako je time grad Zaječar dobio još jedno kulturno žarište. Najavila je da će u ovom prostoru biti organizovan Sabor likovnih umetnika, prateći programi Festivala koje organizuje Ustanova “Zoran Radmilović”, izložbe slika, projekcije filmova, izvođenja monodrama Ili duodrama.Stalna postavka umetničke galerije  kao i Pozorišni muzej  mogu se razgledati svakog radnog dana od 8.00 – 15.00h, a organizovane posete su moguće i tokom vikenda, uz predhodni dogovor.

 

 

 

Ostavite komentar