Otvorena izložba “Teatar“ slikarke iz Zaječara Ljubice Nedeljković

U prepunoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena je prva samostalna izložba akademske slikarke iz Zaječara Ljubice Nedeljković pod nazivom „Teatar“.

Ljubica trenutno pohađa master studije slikarstva na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesorke Katarine Đorđević. Do sada je izlagala na grupnim izložbama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Bugarskoj i učestvovala na brojnim likovnim kolonijama među kojima je i ovogodišnji Sabor likovnih umetnika u Zaječaru.

„Ono što možemo da primetimo na izloženim slikama je to da je njeno slikarstvo tematski opredeljeno za teatar kao mesto inspiracije.Na slikama su scene sa pozorišnih dasaka.U pitanju je figuralno slikarstvo. Lica su lišena individualnih karakteristika, figure liče jedna na drugu čime se sugeriše da se ne radi o ličnostima, već o likovima“, rekla je Marija Simonović, istoričar umetnosti.

Otvarajući izložbu poznati srpski glumac, Milan Caci Mihailović, veliki je prijatelj zaječarskog teatra koji je delio pozorišnu scenu sa Zoranom Radmilovićem, pročitao je pesmu Dragana Kuruzlije Popovića pod nazivom „Ljubičina pesma u Petrovdansko svitanje“ i poručio:

„Dragi prijatelji, budite radosni, prepustite se slikama mlade umetnice Ljubice Nedeljković i neka ovi trenuci radosti ostanu zauvek sa svima nama“.

Veliki broj poštovalaca umetnosti pozdravila je i autorka postavke Ljubica Nedeljković.

Izložba „Teatar“ može se razgledati do 4. decembra.

 

Ostavite komentar