fbpx

Omikron soj koronavirusa manje napada pluća

Dobro je što omikron soj ostaje u nosu i grlu, a manje napada pluća, za razliku od delta soja, ali je teoretski moguće da se čovek zarazi sa dva različita soja koronavirusa, izjavila je danas direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović.

„Omikron je zarazniji i brze se širi, ali na svu sreću postoje indicije da ostaje u grlu i nosu, manje napada pluća, on se menja, menja i neke svoje osobine što se tiče organa koje napada. Dobro je da se sklanja od pluća, što je bio glavni problem sa deltom“, rekla je Begović.

Dodala je da iako nema velikih studija vezanih za kliničke slike da praksa pokazuje kako ovaj soj ipak ostaje u gornjim respiratornim delovima, što je za čoveka mnogo bolje.

Doktorka Begović je napomenula da je veliki pritisak na bolnice zbog velikog broja obolelih, ali da to ne znači kako je virus smrtonosniji.

Naglasila je da osim omikrona u populaciji kruži i delta soj, zatim virus gripa i različiti sezonski respiratorni virusi i da je teoretski moguće da se čivek zarazi sa dva različita soja virusa, ali da nema dokaza da se tako nešto dogodilo.

„Za sada se virus širi maksimalnom poznatom brzinom za viruse koji postoje. Menja se. On ima ključ, mi imamo bravu na ćelijama, u jednom momentu ključ će se promeniti da se neće toliko efikasno vezivati i imaćemo sve blaže simptome i prerašće u epidemiju svake godine, ali ne ovakvu“, istakla je Begović.

Ona je podsetila da je vakcinacija način da se izbegnu teže posledice zaražavanja koronavirusom i da se obezbedi dugotrajniji imunitet organizma.

Ostavite komentar