fbpx

Održana promocija časopisa „Ludus“

U foajeu zaječarskog pozorišta održana je promocija časopisa „Ludus“ o kome su govorili Tatjana Njažić, glavni i odogovorni urednik, kao i saradnici Olivera Milošević, Borka Golubović Trebješanin i Aleksandar Saša Milosavljević.

Prisutnima se prvo obratila Tatjana Njažić koja se zahvalila na pažnji nečemu što je posebno i dragoceno a reč je o “Ludosu“, jedinim pozorišnim novinama u ovom delu sveta” u kojima su se našla najveća imena i spisateljska i glumačka.

„Pre 30 godina „Ludus“ je oformio legendarni Felix Pašić i ono što je on zacrtao mi ostali smo se kasnije trudili da pratimo u stopu u svakom smislu i nadam se da smo u tome uspeli. Na pitanje šta sve ima u ovom broju, odgovor će dati moji saradnici bez kojih „Ludus“ nebi bio to što jeste.“

Olivera Milošević je istakla da je u ovom broju objavljeno nekoliko njenih intervjua i pohvalila kao odličnu ideju urednika časopisa da se objavi podlistak u „Ludusu“, posvećenovom značajnom festivalu koji nosi ime velikog glumca Zorana Radmilovića.

Borka Golubović je podsetila da je u vreme kada je “Ludus” nastao, predsednik udruženja dramskih umetnika Srbije bila glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je dala posebno doprinela opstanku i trajanju „Ludusa“ jer je u trenutku kada je finansijski posustao, ona stala iza njega i uložila ceo svoj umetnički potencijal kako bi se on održao. U ovom broju„Ludusa“objavljenje i intervju sa Svetlanom Bojković.

Aleksandar Milosavljević,  takođe jedan od ključnih saradnika „Ludusa“ ističe da nikada neće zaboraviti žargonski rečeno, suludog čoveka kakav je Felix Pašić koji je zajedno sa Cecom Bojković u godini 92-oj, kada smo ušli u ratove , raspad države, odlučio da napravi pozorišne novine koje su u to vreme krišom slali u sve bivše republike Jugoslavije.

„Deo te ekipe je bio i Jovan Ćirilov , čovek koji je mnogo putovao i koji se bavio istraživanjem publikacija koje su posvećene pozorištu i teatarskoj umetnosti i koji je, vrativši se sa jednog od svojih putovanja, rekao: ljudi mi pravimo jedine pozorišne novine u Evropi!“

Ostavite komentar