fbpx

Održana 34.sednica Opštinskog veća u Negotinu

Na  34. sednici Opštinskog veća kojom je predsedavao Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, većnici su razmatrali predlog Odluke o pristupanju izradi Plana javnog zdravlja opštine Negotin. Pod Planom javnog zdravlja opštine Negotin podrazumeva se planski dokument koji definiše ciljeve i mere za unapređenje kvaliteta javnog zdravlja stanovništva na teritoriji opštine Negotin, a koji se usvaja za period od 2023. do 2028. godine. Ovaj planski dokument definiše ciljeve, mere i aktivnosti kojim će se unaprediti javno zdravlje u lokalnoj zajednici u oblastima fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja stanovništva, promocije zdravlja i prevencije bolesti, životne sredine i zdravlja stanovništva, radne okoline i zdravlja stanovništva, organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema i postupanja u kriznim i vanrednim situacijama.

Razmatran je i predlog Odluke o utvrđivanju cene usluge u okviru taksi tarife po kojoj mora da se obavlja taksi prevoz na teritoriji opštine Negotin, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na prvu izmenu Programa poslovanja za 2022. godinu JКP Bdnjevo Negotin sa finansijskim planom, kao i prvu izmenu korišćenja i raspoređivanja subvencija za 2022. godinu, u iznosu od 52,5 miliona dinara, za pripremu za ovogodišnju grejnu sezonu i formiranje Službe  ZOO higijene. Na današnjoj sednici utvrđeni su i predloge rešenja o prestanku dužnosti dosadašnjeg direktora Narodne biblioteke „D. Novaković“  Milorada Grbovića i imenovanju Suzane Sirotović za direktora ove ustanove u narednom četvorogodišnjem periodu.

Između ostalog, članovi veća  su razmatrali i Akcioni plan za sprovođenje Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine Negotin za 2022. godinu. Plan predviđa sprovođenje popisa pasa na teritoriji opštine Negotin, kontrolu ispunjenja obaveza vakcinacije protiv besnila i obeležavanja mikročipom pasa u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima, edukaciju stanovništva o sterilizaciji vlasničkih pasa i donošenje propisa na nivou lokalne samouprave o obavljanju delatnosti zoohigijene, formiranje Službe zoohigijene i obezbeđivanje prihvatilišta za napuštene životinje. Adekvatnim sprovođenjem Akcionog plana biće postignut veći nivo zaštite stanovništva  od strane napuštenih pasa i mačaka, smanjenje troškova po zahtevima za odštetu povodom ujeda pasa, smanjenje narušavanja javnog reda i mira, sprečavanje širenja i prenošenja zaraznih bolesti, sprečavanje rasturanja čvrstog otpada i smeća iz kontejnera, kanti i deponija itd, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar