Održana 28. tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“

U kraljevskoj banji, po 28. put, održana je tradicionnalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“. Ovogodišnja manifestacija okupila je veliki broj Borana ali i posetioce iz drugih krajeva Srbije.

Na pedesetak štandova bili su izloženi suveniri, rukotvorine i predmeti starih zanata. A kako tradicija nalaže, publika je imala priliku da uživa u iscenaciji dolaska kneza Miloša Obrenovića, barona Herdera i Jevrema Obrenovića.„Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što se svake godine okupljate da me dočekate”, poručio je knez Miloš Obrenović.

U ulozi kneza Miloša Obrenovića bio je glumac Boban Stepić, u ulozi Jevrema Obrenovića glumac Lepomir Ivković, a ulogu barona Johana Herdera tumačio je glumac Mihailo Nestorović.

Dok je svita obilazila Konak kneza Miloša, u kom je izložbenom postavkom obeleženo 185 godina od izgradnje Konaka, publika je uživala u nastupu kulturno umetničkih društava. Starogradskim igrama predstavili su se članovi KUD „Bor“ a pored njih nastupali su KUD „Đido“ iz Brestovca, KUD „Luka“ iz Luke, dečiji ansambl „Novo Selište“ iz Bora, ansambl „Srce“ iz Prokuplja, folklorna sekcija iz Merošine, polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata i etno radionice Centra za kulturu Bor.

Kao i predhodnih godina, tokom trajanja manifestacije, organizovano je takmičenje u spremanju tradicionalnih jela. Najbolji su nagrađeni od strane stručnog žirija.

Bor je sve više vidljiviji na turističkoj mapi Srbije, kazala je Bobana Gramić, v.d. direktora Turističke organizacije Bora.

„Trudimo se da sve naše lokalitete kroz manifestacije dodatno promovišemo, tako da smo se potrudili da na svakom lokalitetu organizujemo po neki događaj. Cilj je da ovaj kraj dodatno promovišemo i da budemo vidljiviji na turističkoj mapi Srbije”, rekla je Gramić.

Grad Bor nastoji da podrži različite manifestacije kako bi se obogatio turistički potencijal Bora.

„Ovo je manifestacija koja se decenijama odvija u našoj Banji. Ove godine je veliki jubilej, 185 godina od kada je napravljen Konak kneza Miloša Obrenovića, tako da je tim pre veći značaj manifestacije ove godine. Imajući u vidu da ima mnogo posetilaca koji dolaze iz ostalih gradova, kao i mnogo izlagača iz cele Srbije, ova manifestacija ima veliki značaj. Ovo je jedina banja u Srbiji u kojoj su dve dinastije podigle svoje zadužbine, Karađorđevići i Obrenovići. Turizam ima velikog potencijala u Boru, a mi iz Gradske uprave se trudimo da oplemenimo sve prirodne potencijale i predstavimo turistima”, istakao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.Paljenjem preobraženjske vatre i večernjim koncertom Marka Luisa, manifestacija je završena.

Organizator ovogodišnje manifestacije „Dani Brestovačke banje“ bili su Centar za kulturu Bor, suorganizatori Turistička organizacija Bor i Muzej rudarstva i metalurgije a pokrovitelj manifestacije Grad Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar