fbpx

Održana 10.”Bašta Balkana”

U Velikom Izvoru kod Zaječara, održana je  10. jubilarna dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”, koja se drugi put organizuje u okviru “Miholjskih susreta sela Srbije”. Ove godine okupila je blizu 600 učesnika iz Srbije, Grčke I Bugarske.

Okupljene učesnike I posetioce pozdravili su pomoćnik Ministra unutrašnih poslova republike Srbije Vladimir Ilić I generalni sekretar Nezavisnog sindikata policije Igor Stojadinović. Pripadnici policije naime, već treću godinu za redom takmiče se u tradicionalnim sportskim disciplinama, zajedno sa učesnicima iz gradova Zaječar I Bor I opština Boljevac, Svilajnac, Majdanpek, Svrljig, Sokobanja I Knjaževac.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Zaječara, Velikog Izvora, Koprivnice, Vražogrnca, Sumrakovca, Gradskova, Luke, kao gosti iz dva KUD-a iz Soluna u Grčkoj I iz Mezdre u Bugarskoj. Publiku su posebno oduševili članovi folklore Horeftiki akademije Pefkon iz Soluna, čiji su gosti letos bili članovi KUD-a “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora. Predsednik mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolić I predstavnik opštine Neapoli grada Soluna Hristos Germanos, potpisali su Povelju o bratimljenju Velikog Izvora I Solunske opštine.

U kasnim večernjim satima priređen je koncert estradne umetnice Tine Ivanović.

Tokom dana organizovana su takmičenja u pripremi tradicionalnih kulinarskih specijaliteta I u sportskim disciplinama.Prvo mesto u kuvanju sarmi osvojio je Dragiša Cuković iz Gradskova, najveštiji u borbi na brvnu je Peđa Stojilković iz PU Zaječar, prvo mesto u nadvlačenju konopca osvojila je ekipa iz Kušiljeva kod Svilajnca, najuspešniji u bacanju bale sena preko prečke bio je Zlatibor Kostadinović iz Luke kod Bora, a najbolji orač “BašteBalkana” je Miloš Žikić iz Nezavisnog sindikata policije.

“BaštaBalkana” nastavljena je takmičenjem u pripremanju gulaša I prigodnim programom namenjenim najmlađima. Organizovane su  radionice, dečji maskenbal, slikanje sa maskotama, led robot, trka sa mlekarskim kantama.

 

 

Ostavite komentar