Održan 7. Međunarodni Festival folklora „Zlatno kolo“, publici se predstavili gosti iz Hrvatske, Bugarske i drugih gradova Srbije

Sedmi Međunarodni Festival folklora „Zlatno kolo“ u Boru počeo je defileom učesnika a program je nastavljen u amfiteatru Doma kulture nastupom kulturno – umetničkih društava.

Osim domaćina, Kulturno – umetničkog društva Bor, publici su se predstavili i gosti iz Hrvatske, Bugarske i drugih gradova Srbije.

Drago mi je kada vidim da na jedan ovako lep način negujemo kulturu i tradiciju našeg naroda. Još jednom smo pokazali kako se poštuju drugi narodi, kako se cene kulture drugih zemalja, a svaka himna koja se mogla čuti zdušno je podržana od svih Borana. Jer to je Bor, to je ta različitost 21 nacije koje se međusobno poštuju, podržavaju i cene i koje na najbolji način pokazuju kako se živi u jednoj multinacionalnoj sredini. Hvala vam što zajedno gradimo ovu međunarodnu manifestaciju, a to je ono što ćemo nastaviti da radimo i u godinama pred nama, da negujemo kulturnu baštinu i duh tradicije kroz ovakve događaje“, istakao je graadonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić.

Iz godine u godinu, Festival napreduje i dobija na kvalitetu i masovnosti a cilj ostaje isti, prezentacija tradicije i kulture jednog naroda. U trosatnom umetničkom programu, osim u pesmi i maestralnoj igri učesnika, publika je imala priliku da upozna kulturu i tradiciju drugih zemalja ali i jedinstvene nošnje. Najzapaženi su bili gosti iz Hrvatske KUD „Bizovac“ upravo zbog svoje nošnje koja je jedinstvena i unikatna a sa kojom su na velikim festivalima odneli brojna priznanja.

Lepo smo se družili i sprijateljili sa svim folklornim grupama. Publika nas je dobro prihvatila. Poštujemo kulturu, običaje i tradiciju drugih naroda, putujemo svake godine na festivale. Ne pričamo o politici i teškim temama, već plešemo, igramo i zabavljamo se, uživamo u svemu što nam se nudi“, istakao je Srećko Vuković, predsednik KUD „Bizovac“ iz Hrvatske.

Za sve učesnike festivala u sali Gradske uprave upriličen je doček, tom prilikom gosti su izrazili zahvalnost na gostoprimstvu. Ovakve manifestacije su prilika da se gostima prikažu i prezentuju sve lepote grada Bora, turistički potencijali i bogate istorijske znamenitosti.

Nadamo se da smo opravdali očekivanja, kako i nas samih kao organizatora, tako i Gradske uprave koja stoji iz svega ovoga ali i publike naših sugrađana što nam je i bio cilj jer je osnova Festivala da prezentujemo našu kulturu i tradiciju drugim delegacijama ali isto tako da se naši sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom drugih zemalja“, istakao je na prijemu Dragan Petrović, KUD „Bor“.

Na Festivalu su učestvovali, KUD “Bor”, KUD “P.P. Njegoš” Lovćenac, KUD “Bizovac“, iz Hrvatske, UC “Talija” iz Beograda, AKUD “Polet“ iz Kladova i Ansambl “Kapanski” Razgrad iz Bugarske.

Organizator ovogodišnjeg Festivala je Ustanova Centar za kulturu Bor, a pokrovitelj manifestacije Grad Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar