Odigrana pretpremijera predstave “Elektra” Danila Kiša

U zaječarskom pozorištu sinoć je odigrana pretpremijera predstave “Elektra” Danila Kiša, po motivima drame Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković. Probirljiva zaječarska publika je odlično prihvatila ovu višeslojnu antičku dramu i talentovane glumce nagradila gromkim, dugotrajnim aplauzom.

U  predstavi igraju:

ELEKTRA – Ana Bretšnajder

OREST – Miloš Đuričić

KLITEMNESTRA – Nataša Petrović

ZIDAR – Miloš Tanasković

HOROVOĐA – Predrag Grbić

STROFIJE – Fuad Tabučić

PILAD – Branislav Mijatović

EGIST – Gabrijel Bećarević

KASANDRA – Ivana Bartunjek

HOR – Jelena Rajić, Sanja Nedeljković, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Prema rečima rediteljke Olivere Viktorović Đurašković, ono što je u osnovi drame je motiv osvete koji  vodi u novu krv i uništava živote kako onih koji se  svete , tako i onih koji zaslužuju da budu kažnjeni:

“Motiv osvete je prisutan u svim vremenima, to je nešto strašno što se ponavlja kroz vekove i  ne vodi ničemu. Ono što je još značajno u ovom komadu je preispitivanje motiva zločina. Postavlja se pitanje ko je ispravan. Jedini lik koji u Kišovoj drami ima moralnu dilemu je Orest, ali ipak na kraju učestvuje u zločinu za koji svi akteri bivaju kažnjeni večitim odvajanjem, nakon čega njihovi životi postaju ništavni. “Elektra” ima i političku konotaciju jer se odnosi na ubistvo vladara ili vladarke. Nažalost, i mi smo svedoci političkih ubistava  i kod nas i u okruženju. Od Grka do danas toga ima, samo su druga vremena  i drugačiji načini na koji se to radi. U ovoj drami je bitno i prisustvo žene kroz Kasandrino proročanstvo. Ona je videla šta će se desiti, ali joj niko ne veruje i u tome je njeno prokletstvo”.Premijera “Elektre” zaječarskog pozorišta biće izvedena na zatvaranju 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u drugoj polovini oktobra.Drama Danila Kiša „Elektra” (po Euripidu)“ je prvi put izvedena u Ateljeu 212 (matičnom pozorištu Zorana Radmilovića) 1968. godine.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar