Obeležena devedesetogodišnjica rođenja Zorana Radmilovića

Stihovima Ršuma, Cacija i Radmilovića, kao i filmom „Glumčina“ obeležena devedesetogodišnjica rođenja Zorana Radmilovića!Prigodnim programom  je u Pozorišnom muzeju u Zaječaru obeleženo 90 godina od rođenja Zorana Radmilovića, u prisustvu velikog broja poštovalaca  i obožavaoca velikog srpskog glumca koji je svojim jedinstvenim darom obeležio drugu polovinu 20. veka i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije. Glumac zaječarskog teatra Branislav Mijatović govorio je stihove Ljubivoja Ršumovića i Milana Cacija Mihailovića posvećene Zoranu, kao i Radmilovićevu pesmu „Ponoć“, a o Radmilovićevom liku i delu govorila je istoričarka umetnosti Marija Simonović.

Nakon toga emitovan je  dokumentarni film „Glumčina“, rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Citi produkcije iz Niša. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.Dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću „Glumčina“ emitovan je danas i  na više televizija: B92, na Film klubu i na Bosansko-hercegovačkoj televiziji FACE.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je doneta odluka da se u  Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime  ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio  kako treba. Nagradu za najbolje glumačko  ostvarenje  „Zoran Radmilović“, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Кurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Кralj ,Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković, Nataša Ninković, Vanja Ejdus i drugi.

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i  zaječarsko pozorište,  a pre 15 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar