Obeležen Svetski dan korskog pevanja u Zaječaru

U zaječarskom pozorištu je obeležen Svetski dan horskog pevanja. Nastupilo je pet horova iz Zaječara, Bora I Pirota, sa preko 100 članova,  koji su odabirom pesama I odličnom interpretacijom oduševili publiku.

To su: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, pod upravom Maje Milenković, Kamerni hor „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić, Hor Sabornog hrama „Rođenja Presvete Bogorodice“ pod upravom Nataše Jovanović, svi iz Zaječara, zatim Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu iz Bora, pod upravom Tamare Glišić I Hor Doma kulture iz Pirota, pod upravom Silvije Nešić.

Koncert je efektno završen  veličanstvenim zajedničkim nastupom horova , koji su pod dirigentskom palicom Silvije Nešić otpevali pesmu „Pukni zoro“ iz filma „Montevideo-bog te video“, autora Roberta  Pešuta Manjifika.

Koncert  je prijavljen  Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.Svetski dan horskog pevanja proslavlja se svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, od 1990.godine. Na hiljade horova širom sveta pridružilo se ovoj proslavi od tada, veličajući pre svega ljubav prema horskoj muzici, ali i vrednosti solidarnosti, mira i razumevanja.

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru je  po četvrti put  organizovalo Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj  je Grad Zaječar.

Ostavite komentar