Negotin: Završena sanacija krova na zgradi Doma kulture

Sanacija hidroizolacije dela krovnog pokrivača na zgradi Doma kulture „Stevan Mokranjac“ čime je otklonjen problem prokišnjavanja uočenih na plafonu i zidovima sale Doma kulture, i ekonomskog dela iznad službenog ulaza, završena je na vreme i pre kišnog perioda. Projekat je realizovan zahvaljujući podršci kabineta ministra bez portfelja zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije i Opštine Negotin. Prilikom današnjeg obilaska ove institucije kulture, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, uverio se u kvalitet obavljenih radova.

„Svake godine smo ulagali i otklanjali probleme u institucijama kulture koje se bave savremenim stvaralaštvom i zaštitom kulturnog nasleđa na teritoriji opštine Negotin. Nalazimo se na delu krova Doma kulture na kome je bilo potrebno sanirati hidroizolaciju ravnog dela, u površini oko 600 kvadrata, da bi se sprečilo propadanje zgrade. Vrednost radova je iznosila 3,7 miliona dinara, sa zajedničkim učešćem opštine i ministarstva Edina Đerleka kome se zahvaljujem na razumevanju i podršci. Pored ovog posla koji je završen, u ponedeljak se otvara i tender za rekonstrukciju krovnog pokrivača pres centra u kompleksu Mokranjčeve kuće, zgrade koja pripada Domu kulture. Vrednost radova, koji će se finansirati iz opštinskog budžeta, iznosiće 1.850.000 dinara. Sa ovim investicijama rešili smo najproblematičnije stvari vezane za Dom kulture. Očekuje nas i nastavak rekonstrukcije svetlarnika, čiji smo jedan deo završili i videćemo da fazno nastavimo radove. Trudimo se da sve ono što su realne potrebe, imajući u vidu da je Negotin grad kulture, razumemo i realizujemo.“, rekao je predsednik Veličković i zahvalio i Ministarstvu kulture na kontinuiranoj podršci svih negotinskih institucija kulture.

Vrednost radova na sanaciji hidroizolacije dela krovnog pokrivača na zgradi Doma kulture iznosila je 3.716.084,00 dinara. Učešće kabineta ministra bez portfelja za ravnomerni regionalni razvoj Edina Đerleka iznosi 2.477.389 dinara, a lokalne samouprave 1.238.695 dinara.

„Ovim poslom koji je završen uoči prvih kiša, mi smo završili građevinsku sezonu. Ovaj krov je samo jedan deo krovne konstrukcije koja je zahtevala poboljšanje u vidu hidroizolacije . Pre tridesetak godina kada je ova zgrada puštena u funkciju i postala centar kulturnih dešavanja u Negotinu, naravno da je bila u punoj snazi,u međuvremenu je još jednom rađeno na parcijalnom rešavanju baš ovog prostora. Ne treba dovoditi u vezu neke druge delove konstrukcije. Mi smo sanirali procurenja i ono što se odražavalo na kvaliteta boravljenja u našoj velikoj sali, s obzirom da su procurenja bila evidentna i na bočnim zidovima kao i na samom plafonu.“ istakla je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i dodala da su obezbeđeni bolji uslove za prijem publike koja redovno prati kulturna dešavanja.Budžet Opštine Negotin za razvoj kulture u 2023. godini iznosi 141.892.000 dinara, dok je za funkcionisanje Doma kulture „Stevan Mokranjac“ opredeljeno je 46 miliona dinara, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar