Negotin: Uređenje crkve Svete Trojice

U Hramu „Svete Trojice“ u Negotinu u toku je realizacija projekta uređenja živopisa, poda i drvenog mobilijara koja će se odvijati fazno i trajaće tri godine. Radove na unutrašnjem uređenju jednog od najlepših pravoslavnih hramova u istočnoj Srbiji, obišao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin u pratnji zamenika Bogdana Gugića. Ovaj projekat od izuzetnog značaja, finansira se iz budžeta Opštine Negotina.

„ Mi smo pre tri godine pomogli restauraciju ikonostasa u crkvi, a sada smo krenuli sa trofaznim uređenjem stolarije, poda i živopisa, uključujući radove na zameni električnih instalacija, znači sa kompletnim uređenjem ovog hrama zato što smatram da je ovo najlepši i najveći hram u celoj istočnoj Srbiji i Eparhiji timočkoj. Smatram da smo dužni da zbog jubileja koji predstoji 2026. godine, a u pitanju je 150. godišnjica postojanja hrama, da on bude ono što je bio na početku. Pored ovih radova u unutrašnjosti crkve,u toku je i treća faza restauracije crkvenog sata i uređenje mehanizma i drugo. Želimo da ova crkva ima ono što je imala pre vek i po, na ponos svih Negotinaca, jer ovaj hram je bio impozantan za vreme kada je nastao i a sada je. Vizija koju su stari Negotinci imali kada su podizali ovakve građevine pre toliko vremena, treba da nam budu uzor, i smatram da smo u obavezi da hram dovedemo u stanje u kakvom je bio kada je izgrađen“, rekao je predsednik Veličković ističući obavezu čuvanja našeg nasleđe za buduća pokolenja.

Iz opštinskog budžeta za treću fazu uređenja sata na novoj crkvi, prvu fazu radova na uređenju enterijera crkve i nabavku paketića za decu, učesnike Svetosavske akademije izdvojeno je 9.080.000 dinara, a u naredne dve godine biće izdvojeno po 11 miliona dinara.

„ Radovi podrazumevaju potpunu restauraciju postojećih elemenata, počevši od poda, živopisa i mobilijara u Hramu „Svete Trojice“. Budući da je hram, kao i većina hramova u Srbiji, pod zaštitom zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i Beogradu, ništa ne sme biti promenjeno. Mi smo pre toga prikupili svu potrebnu dokumentaciju kako bi ušli u projekat, kako bi mogli da počnemo sa radovima. Ništa ne sme da bude bez toga, ili neusaglašeno sa zavodom. Sve što vidite, sve će biti potpuno restaurirano i biće kao i prvi put kada je osvećeno 1876.godine . Ovo je jedan veliki projekat i zahteva mnogo radova, po mišljenju ljudi koji rade na projektu koji su iskusni i nadamo se da će sve proteći kako treba. Živopis će u potpunosti biti sačuvan, retuširan. U hramu su, na žalost nekih sedamdeset, osamdeset godina paljene sveće koje su dovele do oštećenja fresaka,crnilo je pokrilo freske, tako da to sve prvo mora da se očisti tehnikama koje znaju majstori, elementima koji oni koriste i koji ne mogu da se nađu u običnim farbarama i slično, i onda na kraju ide retuš i zablistaće kao kad su videle prvi put svetlost dana.“, poručio je protonamesnik Marjan Кerčulj.S obzirom na radove vernicima neće biti dostupan ceo hram ali će moći da celivaju ikonu, pomole se i upale sveću, dok će se sva bogosluženja uključujući jutarnje, večernje i sve ostala činodejstva vršiti u staroj negotinskoj crkvi, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar